Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερισσό, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέψει «καθεστώς ανομίας» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρή επίθεση και να ζητούν να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την περιοχή.

Έκπληκτος για το πώς βρίσκονται «πτέρυγες της Βουλής και συντάσσονται με την παρεμπόδιση των ανακριτικών ενεργειών», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, σχετικά με τις αναφορές στα επεισόδια της Ιερισσού.

«Δεν είχαμε διαδήλωση για την επένδυση αλλά μια αστυνομική ενέργεια που κατέτεινε στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να αποκαλύψουν τους ενόχους κακουργηματικών πράξεων», είπε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει καθεστώς ανομίας σε κανένα σημείο».

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η επίθεση των ΜΑΤ ήταν απρόκλητη και «είχε στόχο να φοβίσει τους κατοίκους που αντιδρούν για την υποβάθμιση της περιοχής τους». «Αυτή τη στιγμή τέσσερις με πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει την πόλη και οι κάτοικοι αισθάνονται ελεύθεροι-πολιορκημένοι. Μπορούσατε να κάνετε τις έρευνες με άλλο τρόπο», παρατήρησε.

Αποστάσεις από την επέμβαση των ΜΑΤ πήρε το ΠΑΣΟΚ με τον κοινουβουλευτικό εκπρόσωπο του κινήματος Ιωάννη Δριβελέγκα να δηλώνει ότι «οι κάτοικοι της Ιερισσού δεν είναι ούτε κακοποιά στοιχεία ούτε τρομοκράτες. Εδώ και πάνω από δέκα μέρες η αστυνομία έκανε προσαγωγές. Καλά τις έκανε αλλά και εκεί έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο διότι δεν εξηγούσε στις οικογένειες τι και πώς έμπαινε μέσα στα σπίτια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι «ο υπουργός Δημόσιας Τάξης όφειλε να είναι εδώ (σσ στη Βουλή). Θα έπρεπε οι ανακριτικές αρχές να κάνουν ό,τι έκαναν με τους υπόπτους της Marfin. Τους έστειλαν κλήση και πήγαν στον ανακριτή. Γιατί εδώ δεν μπορούσαν να γίνουν ενέργειες ώστε να προχωρήσουν οι ανακριτικές πράξεις, να τηρηθεί το Σύνταγμα και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Αν θέλατε να επιβάλλετε το νόμο και την τάξη θα μπορούσατε να ενεργήσετε με διαφορετικό τρόπο. Τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλετε να τηρήσετε το νόμο να πετάξετε την τρόικα που είναι παράνομα μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και παίρνει στοιχεία και από το υπουργείο Αμυνας», είπε ο κ. Μαριάς και κατήγγειλε ότι τα ΜΑΤ μετατρέπονται σε στρατό κατοχής τα ΜΑΤ στην περιοχή.

Να ανακαλέσει κάλεσε τον κ. Μαριά, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, παρατηρώντας ότι «έχει χαθεί το μέτρο» και ότι «δεν θα γίνει ανεκτό ό,τι πάει να καταστήσει την κοινωνία ζούγκλα».

«Είναι αυτονόητη η καταδίκη όσων παρεμποδίζουν ανακριτικές πράξεις και το ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης παρατηρώντας πάντως «πως είναι άλλο να πας να κάνεις έρευνα τη νύχτα που κοιμούνται τα παιδιά στο σπίτι».

«Όταν, εκτελώντας τα ανακριτικά σου καθήκοντα, χρησιμοποιείς μέτρα υπέρτερα, τότε το πράγμα αρχίζει να στραβώνει», είπε, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή στον υπουργό αποσύρατε τα ΜΑΤ από εκεί». «Ευχή μόνο μπορούμε να διατυπώσουμε. Εμείς σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών», συμπλήρωσε.

«Χαίρομαι που οι τόνοι είναι διαφορετικοί και υπάρχει μια αναδίπλωση της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο κ. Βορίδης λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, πρόσθεσε όμως ότι συνεχίζει να υποτιμάται η παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών. Για δε τις αναφορές σε προσαγωγές ανηλίκων, ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι και οι ανήλικοι διαπράττουν αδικήματα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «τη δουλειά της δικαιοσύνης και της αστυνομίας δεν θα την κάνει το κοινοβούλιο». «Για να γίνονται προανακριτικές πράξεις δεν θα ζητείται άδεια από τους πολίτες, δεν θα γίνεται τέτοιου είδους διαπραγμάτευση και δεν θα μπαίνουν μεσολαβητές οι βουλευτές», παρατήρησε. Για την πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος που διατυπώθηκε από τον κ. Δριβελέγκα, είπε πως «ο χρυσός δεν είναι της Ιερισσού, είναι της Ελλάδας. Η Ιερισσός θα πάρει αντισταθμιστικά και έως εκεί».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντα θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που υπερασπίζονται το αύριο του τόπου τους», σχολίασε ο Ε. Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δούμε αν το Ελ Ντοράντο έρχεται μέσα από το χρυσό», είπε ο κ. Δριβελέγκας και προσέθεσε ότι «ο χρυσός είναι ασφαλώς της χώρας αλλά πρωτίστως είναι της περιοχής και της κοινωνίας της Χαλκιδικής και καλά θα κάνουν κάποιοι να μας επιτρέψουν και εμάς να έχουμε άποψη για τον τόπο».