Για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νίπτει τας χείρας της σε θέματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος. 

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για την τιμή πετρελαίου θέρμανσης δίνει μια απάντηση που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα».

Πιο συγκεκριμένα, σε γραπτή ερώτησή του ο Ν. Χουντής, αφού τόνιζε ότι λόγω και της τεράστιας μείωσης των εισοδημάτων των ελλήνων, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις ζητούσε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή διαφορετικά να προτείνει η Κομισιόν «άλλα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών για θέρμανση του ελληνικού λαού». 

Την απάντηση έλαβε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Potočnik ο οποίος τόνισε: «Η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Η αρμοδιότητα έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη».    

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν δίνει μια τέτοιου είδους απάντηση, Όμως μετά από τρία χρόνια άγριας λιτότητας και σκληρών μέτρων, θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει ποιός ζητάει τί. 

Γιατί κάθε φορά που ένα νέο μέτρο αποφασίζεται, η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι είναι αμετάκλητη απόφαση της «τρόϊκας», ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών ισχυρίζονται ότι εκείνοι απλά θέτουν τους στόχους και είναι αρμοδιότητα των Ελλήνων Υπουργών οι αποφάσεις για το πως αυτοί θα επιτευχθούν