Ευφυή σε γεωπολιτικό επίπεδο χαρακτήρισε την κίνηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να θέσει θέμα ευρωπαϊκής ΑΟΖ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
«Οπως ξέρετε, εγώ αποφεύγω την εύκολη κριτική. Θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί καλή η κίνηση και η επιλογή αυτή. Λέω λοιπόν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ευφυής κίνηση διότι απεμπλέκει την αξιοποίηση των πηγών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από το εθνικό επίπεδο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί ευφυής αυτή η κίνηση», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «realfm».

Χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένες» τις «φοβίες περί ευρωπαϊκής συμμετοχής στην αξιοποίηση», ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι «στο γεωπολιτικό στοιχείο είναι μια ευφυής κίνηση, ακριβώς γιατί επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να το απεμπλέξει από την προφανή σύγκρουση, η οποία θα το συνοδεύσει πολύ γρήγορα και πολύ άμεσα. Και βέβαια βάζει την Ευρώπη εντός ενός πλαισίου αναγκαστικού, το οποίο πρέπει να οριοθετήσει, προκειμένου να αξιοποιηθούν στη Μεσόγειο, αυτές και άλλες πιθανές πηγές που θα εμφανιστούν στο μέλλον».