Σκηνικό «ρήξης» με την τρόικα διαφαίνεται στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων καθώς η ΔΗΜΑΡ δια στόματος Φώτη Κουβέλη στέλνει σαφή μηνύματα προς το τεχνικό κλιμάκιο ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα προοιωνίζοντας την σθεναρή αντίσταση στις επιδιώξεις των πιστωτών μας. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκφράζει κατά τη συνάντηση με την τρόικα την άποψη ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, η τρόικα εμμένει στις απαιτήσεις της ενώ αφενός αναμένεται να παραταθεί η παρουσία του τεχνικού κλιμακίου στη χώρα με νέες συναντήσεις, αφετέρου «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Είναι προφανές ότι οι τροϊκανοί ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση πυροδοτώντας το τεταμένο κλίμα με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Πιο αναλυτικά, σαφές μήνυμα προς το κλιμάκιο της τρόικα και στους Ευρωπαίους εταίρους επιχειρεί να στείλει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επισήμανε ότι «οφείλουν να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της».

«Δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Η οικονομία της χώρας χρειάζεται αναπτυξιακή στήριξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης, ακόμη, υπογράμμισε πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουν  ρυθμίσεις που θα αφορούν στη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στην αύξηση του  αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο, στην ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων , μείωση των επιτοκίων και περικοπή μέρους του χρέους και στην επανεξέταση και τον ανακαθορισμό της συνολικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

«Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας επιβάλλουν να διαμορφωθεί, χωρίς καθυστέρηση, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Η έξοδος της χώρας  από την κρίση έχει ως αναγκαίο στοιχείο την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Βενιζέλος: Δεν αντέχει η οικονομία άλλα μέτρα


Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε χτες με τους εκπροσώπους της τρόικας, στην Ιπποκράτους.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε, αν υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους, να αντιμετωπιστούν από αναπτυξιακού τύπου παρεμβάσεις.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτίμησαν ότι η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και πως έχει διαμορφωθεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε για την αναγκαιότητα να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το θέμα της γραφειοκρατίας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και πως η Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο, κυρίως όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νέο ραντεβού της τρόικας


Νέα συνάντηση με την τρόικα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Βρούτσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου για το θέμα.


Σχετικά Θέματα:

«Συναγερμός» στο Μαξίμου από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας