Την εγκαθίδρυση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Αθήνα ανήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, που συναντήθηκαν στην Αθήνα.
Η απόφαση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, «δεν επηρεάζει τις θέσεις της Ελλάδας ως προς το καθεστώς, αλλά στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη είναι βασικό εργαλείο και καταλύτης για την ειρήνη».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες επενδυτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας και συνεχάρη το Βελιγράδι και την Πρίστινα για τα «σημαντικά αποτελέσματα» που παρήγαγε ο διάλογός τους.

Τόνισε ότι όλοι στην ΕΕ συμφωνούν ως προς την «σαφή ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ κάλεσε το Κόσοβο να εργασθεί για την εκπλήρωση των κριτηρίων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Χοτζάι, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνάντηση και χαρακτήρισε «μεγάλη» τη σημερινή μέρα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του προς το Κόσοβο στο παρελθόν και τη βοήθεια των Ελλήνων στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ. στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου Κόσοβου.

Καταλήγοντας ο κοσοβάρος αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία για μεγαλύτερη συνεργασία.