Για ενδεχόμενη πυροδότηση έντασης Ελλάδας-Τουρκίας κάνει λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal, δεδομένης της βούλησης της χώρας μας να διεκδικήσει τώρα «ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στη Ανατολική Μεσόγειο, ελπίζοντας να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει σχετική κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς με δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, παραπέμποντας σε μία παλιά συνθήκη δύο τουλάχιστον δεκαετιών που της παρέχει αυτά τα δικαιώματα που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε διεκδικήσει. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ, για την ΑΟΖ.

Το θέμα ανακίνησε και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη όπου κάλεσε την τουρκική πλευρά να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το διεθνές Δίκαιο.

«Για την Ελλάδα αυτά που διακυβεύονται είναι τεράστια» τονίζει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα  επισημαίνοντας πως περίπου 100 δισ. ευρώ σε υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων -εάν αποδειχθούν- «θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό προμηθευτή στην Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία».

Επόμενη κίνηση για την Ελλάδα, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μπορεί να είναι άλλο ένα επίσημο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για την οριοθέτηση των ελληνικών ναυτικών συνόρων. Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την κήρυξη ΑΟΖ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας.

Το δημοσίευμα κάνει, παράλληλα, ιστορική αναδρομή στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στο Αιγαίο.

Η Wall Street Journal κατέληξε, επισημαίνοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Φεβρουάριο έδειξε να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας θα υπερισχύσει».


Σχετικό θέμα: Η Ελλάδα επιχειρεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στη θάλασσα

TAGS