Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης για τις περικοπές των συντάξεων που λαμβάνουν οι οικογένειες των πεσόντων σε διατεταγμένη υπηρεσία και των τριών όπλων.
«Είναι προφανές ότι οι εν λόγω οικογένειες υφίστανται καθημερινά τις τραγικές συνέπειες του θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων, με αποκορύφωμα το ότι μεγαλώνουν ορφανά από πατέρα τα παιδιά των πεσόντων, γι’ αυτό και στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους είναι τουλάχιστον να μην επιβαρύνει περαιτέρω τη διαβίωσή τους» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. 
 
Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας έχουν ληφθεί πολλά σκληρά και επώδυνα μέτρα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν και οφθαλμοφανώς άδικα.

Όμως η δραματική περικοπή των συντάξεων που λαμβάνουν οι οικογένειες των πεσόντων σε διατεταγμένη υπηρεσία και των τριών όπλων είναι προφανές ότι ξεπερνά κάθε όριο σκληρότητας και αδικίας από την πλευρά της πολιτείας.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι συντάξεις υπέρ των ανωτέρω οικογενειών έχουν «πληρωθεί» πολύ ακριβά, με το φόρο αίματος των ηρωικών πεσόντων για την πατρίδα, η πλειονότητα των οποίων υπηρετούσε στην πολεμική αεροπορία.

Γι’ αυτό και είναι απαράδεκτο οι συγγενείς τους να καταστούν για δεύτερη φορά θύματα, στερούμενοι το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, την οποία θα τους εξασφάλιζαν οι πεσόντες με το μισθό ή τη σύνταξή τους, εάν δεν είχαν θυσιαστεί στο βωμό του καθήκοντος.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικογένειες των πεσόντων δεν απολαμβάνουν ούτε τις προστατευτικές καλύψεις του Ν 1897/1990, που αφορούν στις οικογένειες θυμάτων τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ο θάνατος των πεσόντων εμπεριέχει το αδιαμφισβήτητο στοιχείο της προσφοράς και της αυτοθυσίας για την πατρίδα.  

Είναι προφανές ότι οι εν λόγω οικογένειες υφίστανται καθημερινά τις τραγικές συνέπειες του θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων, με αποκορύφωμα το ότι μεγαλώνουν ορφανά από πατέρα τα παιδιά των πεσόντων, γι’ αυτό και στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους είναι τουλάχιστον να μην επιβαρύνει περαιτέρω τη διαβίωσή τους. 

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη στήριξης των οικογενειών των πεσόντων από την πολιτεία, ενώ έχει τεράστια ηθική και συμβολική σημασία, δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου ότι ο αριθμός τους υπολογίζεται σε μόλις 130 σε όλη τη χώρα,  

Επειδή η περικοπή των συντάξεων υπέρ των οικογενειών των πεσόντων αποτελεί προσβολή στη μνήμη των νεκρών ηρώων, ασέβεια προς τις ξεκληρισμένες οικογένειές τους και ευθεία πρόκληση για την εθνική ευαισθησία των Ελλήνων,

Επειδή η ανεκτίμητη θυσία των ηρωικών πεσόντων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με ψυχρά, γραφειοκρατικά και λογιστικά κριτήρια,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα ;

Τι θα πράξετε για την προστασία από οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή των συντάξεων υπέρ των οικογενειών των πεσόντων που προβλέπονταν στους Ν 1977/1991 και Ν 3234/2004;