Η θαλάσσια πειρατεία στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Η θαλάσσια πειρατεία στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Οι ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της θαλάσσιας πειρατείας και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπισή της θα συζητηθούν σε εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 12.00 το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Η σύγχρονη απειλή της ναυτικής πειρατείας- Η απάντηση της Ευρώπης».
Η εκδήλωση θα γίνει στο γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα.

Ομιλητές θα είναι ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ.Κουμουτσάκος (φωτό), εισηγητής του ψηφίσματος του ΕΚ για τη θαλάσσια πειρατεία, και η Δρ. Α. Μπρεδήμα, εισηγήτρια της σχετικής γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Λ. Καραγεώργος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου, φαίνεται να υπάρχει «μετατόπιση» των πειρατικών επιθέσεων: το 2012 οι επιθέσεις που εκδηλώθηκαν ανοιχτά της Σομαλίας και του Κόλπου του Άντεν εμφάνισαν μεγάλη μείωση, καθώς καταγράφηκαν μόλις 75 σε σχέση με 237 την προηγούμενη χρονιά. Ανησυχία όμως προκαλεί η νέα διάσταση του φαινομένου με την εξάπλωση των κρουσμάτων στον Κόλπο της Γουινέας και τη Δυτική Αφρική, καθώς οι πειρατές σε αυτήν την περιοχή κάνουν χρήση βίας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οπλισμένοι, ενώ οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι σημαντικές για στρατηγικής σημασίας ενεργειακούς διαδρόμους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο