Παράλληλη συνέντευξη παραχώρησαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Νταβούτογλου στην Καθημερινή της Κυριακής, αναλύοντας όλο το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για την Ελλάδα το Διεθνές Δικαιο είναι Ευαγγέλιο, κάνοντας λόγο για μια έντιμη διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών.

 "Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να τα υπερασπιστούμε" δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αβραμόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα πως κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποτιμήσει την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα και το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων είναι πολλαπλάσιο αυτού των χωρών της περιοχής μας. Ναι, η κρίση μας πήγε πίσω, όμως τώρα που βάζουμε τα θεμέλια για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας, ξεκινάμε από πολύ υψηλότερη αφετηρία σε σχέση με τον περίγυρο μας. Ρωτήστε τα εκατομμύρια των επισκεπτών από τις γειτονικές μας χώρες που έρχονται στην Ελλάδα και γνωρίζουν την πραγματικότητα. Μακάρι οι γείτονές μας να φτάσουν κάποια στιγμή στο επίπεδο της χώρας μας. Της Ελλάδας που ξαναγεννιέται. Γιατί αυτό θα είναι καλό για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Η πρόοδος για παράδειγμα που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι θετικό γεγονός, γιατί σταθεροποιεί τη χώρα και δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον συνεργασίας σε σχέση με το παρελθόν», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως η Άγκυρα θα πρέπει να αποφύγει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταλήξουν οι εν εξελίξει διερευνητικές επαφές στην οριοθέτησή της από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ζητά να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν με "έντιμη διπλωματία" ενώ ξεκαθαρίζει πως ο νόμος για τους μουφτήδες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της μουσουλμανικής μειονότητας με την καλύτερη ενσωμάτωσή της στην κοινωνία.

Τέλος, σε σχέση με την ανέγερση τεμένους στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Η Αθήνα είναι η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει ένα νόμιμο χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους κατοίκους της. Αυτό είναι αδιανόητο για την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και προχωράμε στην υλοποίηση τους. Κακώς αργήσαμε.»

Από την πλευρά του, Τούρκος ομόλογος του, Αχμέντ Νταβούτογλου καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα δεν κινείται με βάση τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία άλλωστε η Τουρκία δεν εχει επικυρώσει.

Ο κ. Νταβούτογλου επιμένει πως η επίλυση των όποιων προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διμερή διάλογο.

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, δηλώνει πως «κανείς δεν μπορεί να περικυκλώσει την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» και πως η χώρα του έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.