Με βάση τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα που θα οδηγήσουν όλο και περισσότερο τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό, αντί να πάρει νέα μέτρα, να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το μέλλον του, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες και θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Μιλώντας το μεσημέρι στη Νίκαια σε αντιφασιστική εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενος στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς για κοινή δράση, αλλά και στους ψηφοφόρους τους, με στόχο την εκλογική νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνηση της αριστεράς, κοινωνικής ενότητας και εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ταυτόχρονα, η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού και των συγκυβερνώντων κομμάτων ήταν οξύτατη, ενώ έκανε πολλές αναφορές προσωπικά στον κ. Σαμαρά τον οποίο κατηγόρησε για ακροδεξιά πολιτική και για ντε φάκτο αξιοποίηση της Χρυσής Αυγής.

«Αν δεν είναι τώρα η ώρα της κοινής δράσης πότε είναι;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας απευθύνοντας την έκκληση για κοινή δράση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τροπή που παίρνει η οικονομική κατάσταση της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ή θα τελειώσουμε με το Μνημόνιο ή θα μας τελειώσει». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή του για επαναφορά των κατώτατων μισθών και συντάξεων στα προ Μνημονίου επίπεδα, καθώς όπως τόνισε τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επανεκκινηθεί η οικονομία της χώρας.

Ήταν πολλές οι αναφορές του κ. Τσίπρα στον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού και στην σύγχρονη φασιστική απειλή για να υπογραμμίσει την ανάγκη λαϊκής συμμετοχής στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην υφαλοκρηπίδα σε «ευρωπαϊκό ορυκτό πλούτο», λέγοντας ότι «οι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στους δανειστές, αλλά στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι με την θεωρία των δύο άκρων «ξεπλένει τους φασίστες», τονίζοντας την υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, την πολιτική για την ιθαγένεια, την εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή Ευελπίδων, την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τους μετανάστες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δίνει την εικόνα μιας χώρας που δεν σέβεται τους θεσμούς της ΕΕ. Ο κ. Σαμαράς, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, έχει πίσω του μια ακροδεξιά ομάδα και χτίζει ντε φάκτο ένα μέτωπο συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή, αξιοποιώντας την δική της ατζέντα. Πίσω του, σημείωσε ο κ. Τσίπρας ακολουθούν «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ».