Χωρίς συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα το Σαββατοκύριακο. 
Στη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των ελεγκτών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα και οι εκκρεμότητες καθώς και η ανάγκη για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. 

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο να είναι δυο ταχυτήτων. Να διαχωρίζει, δηλαδή, τους οφειλέτες σε αυτούς που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υπερφορολόγησης και λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. 

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, επίσης, το χαράτσι στα ακίνητα να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2013, καθώς ακόμη η τρόικα δεν έχει δώσει το πράσινο φως στον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Tαυτόχρονα, η τρόικα δεν επιθυμεί να υπάρξει και αποδέσμευση του ενιαίου φόρου ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς θεώρησε πως αν ο φόρος βεβαιωνόταν με εκκαθαριστικά της ΓΓΠΣ απλά δεν θα καταβαλλόταν από τους φορολογουμένους.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, βέβαια, στις συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο τομέα, με τους δανειστές να καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο κινητικότητας χωρίς απολύσεις και να ζητούν οργανογράμματα και πλάνο υποχρεωτικών αποχωρήσεων για τα επόμενα δυο χρόνια.

«Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δήλωσε ότι για το «διαρθρωτικό ορόσημο του Μαρτίου», το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πλέον δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου. 

Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη νέα συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα.