Οι πρόσφατες οδηγίες της τρόικας για τον γενικό περιορισμό εξόδων είναι πασίδηλο ότι αφορά και την ΕΡΤ! Μάλιστα λέγεται ότι λίαν συντόμως θα ασχοληθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός με το θέμα αφού υπάρχει οδηγία να κοπεί το τέλος το οποίο πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ για την κρατική τηλεόραση.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες όλο το κρατικό σύστημα ενημέρωσης θα περιοριστεί και θα συρρικνωθεί δραματικά το προσεχές  διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι να μείνουν εκατοντάδες άνεργοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί αλλά και παραγωγοί τηλεοπτικών προγραμμάτων.
 
Όλα, φυσικά, ξεκινούν από το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ, δεν ασκεί το καθήκον της, δηλαδή διοίκηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής είναι κυριολεκτικά σε «κώμα», λόγω των διαφορετικών φωνών που ακούγονται (τρικομματική κυβέρνηση γαρ) και το όποιο… φιλί της ζωής προσπαθεί να δώσει ο γενικός διευθυντής ειδήσεων, Αιμίλιος Λιάτσος, δεν είναι αρκετό για να ανανήψει ο «μεγάλος ασθενής».
 
Αποκορύφωμα, βεβαίως, των παραπάνω, είναι η επιστολή παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου, Νίκου Σίμου, αλλά και οι –κατά καιρούς- δημόσιες δηλώσεις και προσωπικές απόψεις του μέλους του ΔΣ, Τέλη Σαμαντά. Ειρήσθω εν παρόδω ο εν λόγω συχνά-πυκνά προσέρχεται σε δείπνα με στελέχη της «γαλάζιας» νομενκλατούρας του Ιδρύματος της Αγίας Παρασκευής.

Μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διάφορα ζητήματα. Δυο εξ’ αυτών είναι οι κ.κ Φαραντόπουλος και Συριόπουλος.  
 
Τα κύρια προβλήματα που πνίγουν την ΕΡΤ είναι δύο: τα «πρόσθετα» και οι συμβασιούχοι. Όπου «πρόσθετα», βάλτε τις αμοιβές πέραν του βασικού μισθού των δημοσιογράφων και των τεχνικών (εργασία τα Σαββατοκύριακα, υπερωρίες, αργίες κλπ.), οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους από το Νοέμβριο του 2012. Τη στιγμή, που ο νόμος προβλέπει την καταβολή τους εντός διμήνου. Εξ ου και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, προσέφυγε στο ΣΕΠΕ.
 
Όσον αφορά τους συμβασιούχους, το θέμα είναι πραγματικά φλέγον για τη δημοσιογραφική λειτουργία του μεγάρου. Εδώ και δύο μήνες έχουν απομακρυνθεί, μέσω λήξης της σύμβασής τους, ρεπόρτερ, παρουσιαστές και άνθρωποι που υποστηρίζουν εκπομπές (αρχισυντάκτες κλπ.). Σύνολο; Εβδομήντα δημοσιογράφοι.
 
Τα παραπάνω δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να «τρέξουν», από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
 
Και το καλύτερο; Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που καθιστούν την ΕΡΤ σε έναν κατ’ εξοχήν προβληματικό οργανισμό, η διοίκηση θέλει να προχωρήσει σε μικτές παραγωγές. Όπερ, απαιτούνται νέα κονδύλια για να προχωρήσουν τα «πρότζεκτ» που έχουν στο μυαλό τους.

Εξ ου και το ότι απευθύνθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από όπου έλαβαν την απάντηση: «Φέρτε Αιτιολογημένη έκθεση». Σε απλά ελληνικά, «θέλουμε να δούμε το επιχειρησιακό πλάνο σας, δηλαδή πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις νέες δραστηριότητες; Ποιο είναι το μπάτζετ;».
 
Όπως προαναφέρθηκε, τα παραπάνω προβλήματα δυσκολεύουν τη «ζωή» της ΕΡΤ σε τέτοιο βαθμό, που στις περισσότερες των περιπτώσεων το «μαγαζί» δουλεύει στον… αυτόματο, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και με τους εργαζομένους να μην λαμβάνουν από κανέναν οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές.
 
Όλα αυτά φάνηκαν σε σημαντικές στιγμές –ειδικότερα στους πιο έμπειρους-, όπως η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου να μην κρύβεται πλέον.
 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στον αρμόδιο υπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος δεν διακρίθηκε για τους πιο αποτελεσματικούς του χειρισμούς τις ημέρες που η ΕΣΗΕΑ «πολεμούσε» με απεργίες και στάσεις εργασίας, να βρει λύση, ώστε η Αγία Παρασκευή να λειτουργεί αξιοπρεπώς.
 
Για το Ραδιομέγαρο δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο το μέλλον. Από τη μία πλευρά, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει και απαιτεί πλεόνασμα τόσο για το 2013, όσο και για τις δύο επόμενες χρονιές, το 2014 και 2015, και από την άλλη, το κονδύλι από το ανταποδοτικό τέλος (μέσω λογαριασμών ΔΕΗ) είναι ψαλιδισμένο, λόγω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλά και των μειωμένων εισπράξεων της ΔΕΗ. Είναι, βλέπετε, βαριά τα χαράτσια για τους πολίτες...
 
Άρτεμις Παραδείσου

TAGS