Ανοικτά παραμένουν όλα τα καυτά μέτωπα που βρίσκονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικας, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Tην Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκτός από το μείζον ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο, το οποίο φαίνεται πως καταλήγει σε συμφωνία, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, οι ρυθμίσεις για τα δάνεια προς τις τράπεζες, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ η τρόικα παρακολουθεί και τις εξελίξεις στο κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και πηγές του υπουργείου εκφράζουν αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

Όσον αφορά το χαράτσι, η τρόικα ζητά την παράταση της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το 2013, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το Σεπτέμβριο 2013.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των επαφών βρίσκεται και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ σήμερα αναμένονται νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2013. 

Η συζήτηση, που προκαλεί αναφίβολα «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάιο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 - 2016, το οποίο η κυβέρνηση προσδιορίζει περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα εκτιμά πως θα μπορούσε να είναι έως και 4 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε πως το θέμα της παράτασης του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ παραμένει ανοικτό ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο.

«Το σχέδιο της κινητικότητας, μαζί με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που είναι πολύ μεγάλος- γιατί τα δύο τελευταία χρόνια έφυγαν πολύ περισσότεροι με σύνταξη- θα οδηγήσει σε ένα πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.