Δεν πρέπει να διαταραχθεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή, ετοιμάζεται να προτάξει ως κεντρικό σύνθημα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησής του με την τρόικα, τους εκπροσώπους, της οποίας θα συναντήσει πιθανότατα αύριο.
Κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να εμπεδώσουν οι τροϊκανοί την κεντρική κυβερνητική γραμμή που είναι «όχι νέοι φόροι», αλλά χαλάρωση των μέτρων, ώστε να «ανασάνει» η πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι η κεντρική αίσθηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι έχει δοθεί ανοχή και παράταση από τους πιστωτές, ο κ. Σαμαράς θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με κεντρικά πρόσωπα στην Ε.Ε. στην προσπάθειά του να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως έχει γράψει το newpost, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κανένα θρίλερ, καθώς τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στις Βρυξέλλες και στη Γερμανική Καγκελαρία, έχει εγκριθεί το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα.

Ο συμβιβασμός θα επέλθει στη συνάντηση Σαμαρά - τροικανών, καθώς καμία πλευρά δεν θέλει να υπάρξει ένταση στις σχέσεις τους. Όσα κυκλοφόρησαν, όπως προκύπτει από εσωτερική πληροφόρηση που έχει το newpost, δεν υφίστανται. Υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα. Η εμφανιζόμενη ως διάσταση απόψεων και το κλίμα περί θρίλερ δεν ευσταθεί, αλλά εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν χάνει από τη σχετική συζήτηση, καθώς δίνεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη πως υπάρχει διαπραγμάτευση και μάλιστα δύσκολη με τους σκληρούς της τρόικας, ενώ θεωρεί πιο κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη.

«Δεν είμαστε ασυνεπείς. Θέλουμε χρόνο να ανασάνουμε και άλλο» λέει ο πρωθυπουργός και κρίνει την παρούσα χρονική στιγμή, ως την πιο κρίσιμη για να αλλάξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αναθεωρηθεί η γερμανική συνταγή της λιτότητας.  

Ιωάννης Μαρτέλλος