Τη χρυσή τομή στα ζητήματα που απασχολούν κυρίως τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας αναζητούσαν μέχρι αργά χθες τη νύχτα, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης με την τρόικα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος ήταν να κλείσουν τα περισσότερα θέματα πριν οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ συναντηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 25 άτομα, καθώς εκτός από τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, υπήρχαν και ακόμη 15 άτομα από την αποστολή των ελεγκτών, ενώ η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Γιάννη Βρούτση, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη, τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων τον διοικητή του ΙΚΑ, την πρόεδρο του ΟΑΕΕ, αλλά και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο.

Ο Αντώνης Μανιτάκης δεν προσήλθε στην σύσκεψη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα κινητικότητας, με την τρόικα να κάνει δεκτά τα χρονοδιαγράμματα που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την κυβέρνηση να κλείνει το θέμα των απολύσεων. Για τα υπόλοιπα ζητήματα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας σήμερα, ενώ χθες το απόγευμα λίγο μετά τις 7, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό για περίπου μία ώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως είχε ζητήσει εδώ και ημέρες από τους υπουργούς να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς όλα τα ανοικτά ζητήματα, όπως της κινητικότητας, της δημιουργίας μηχανισμού για την είσπραξη του ενιαίου φόρου στα ακίνητα (ώστε να λήξει το θέμα με το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) και της ρύθμισης των δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός απόψε, θα είναι ξεκάθαρος για όλα αυτά τα ζητήματα και θα τα θέσει στους εκπροσώπους της τρόικας, πάνω στη λογική «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα λιτότητας». Υπενθυμίζεται ότι τη στήριξή του, στη στάση του κ. Σαμαρά, εξέφρασε χθες το απόγευμα και ο Φώτης Κουβέλης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Αυτή τη φορά ωστόσο, ήταν διαφορετικό και το κλίμα στις συναντήσεις των υπουργών με την τρόικα, καθώς όπως σημείωνε στο newpost ανώτατη κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, «δεν υπήρξε θέμα εμπλοκής ή αδιεξόδου, αλλά αναζητούνται λύσεις σε όλα τα ζητήματα».

Τα «αγκάθια» με την έννοια του να λένε οι εκπρόσωποι της τρόικας «κάντε αυτό ή το άλλο», δεν υπάρχουν, σημείωνε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «το πεδίο συνεννόησης είναι μεγάλο, αυτό που ζητούν οι δανειστές μας είναι συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμοί για το πως μπορεί να γίνει κάτι κατά τη διάρκεια του έτους και δεν επιμένουν σε πράγματα που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα». Είναι εμφανές πλέον, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει πίστωση χρόνου και να αποφεύγει τη λήψη νέων δυσβάστακτων μέτρων επιτυγχάνοντας σε πολλούς τομείς καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη και από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου θα έρθει τον Ιούνιο, αν και εντός του 2013 δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο πέραν των επίορκων. Παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το υπουργείο Εργασίας για εξεύρεση λύσης σχετικά με τις οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ζήτημα αυτό, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται δύο ρυθμίσεις, μια πάγια και μια τελευταίας ευκαιρίας. Για την πάγια προβλέπονται 18 δόσεις και 36 για την ύστατη ευκαιρία.

Όλα αυτά όμως υπό σκληρούς όρους υπαγωγής, όπως υψηλό επιτόκιο προσαύξησης και υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων από ένα ποσό και πάνω.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προς τις τράπεζες. Ερωτηματικό παραμένει και στο θέμα με το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τα στελέχη της τρόικας υποστήριξαν ότι το «χαράτσι» θα πρέπει να συνεχιστεί και στο 2013 για να εισπραχθούν σίγουρα τα 3,1 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί φέτος.

Από τις φετινές δόσεις του ειδικού τέλους και τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα μπουν στα δημόσια ταμεία 1,7 δισ. ενώ υπολείπονται άλλα 1,4 δις. που σύμφωνα με την τρόικα δεν εξασφαλίζει ο ενιαίος φόρος καθώς ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν έχει προετοιμαστεί, δεν έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές τιμές και υπάρχει δυσκολία στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.  

Πάνος Ρασσιάς