Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όχι, δεν συζήτησαν για τον ανασχηματισμό και την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να μπει και ο ίδιος στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως των οριστικών αποφάσεων του Φώτη Κουβέλη. Αντικείμενό της οι τελικές διαβουλεύσεις με την τρόικα εν όψει και της συνάντησης Σαμαρά με τους εκπροσώπους της.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατυπώσει και ορισμένα «όχι» στην τρόικα ασκώντας της παράλληλα πιέσεις ώστε να δεχθεί προτάσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες χωρίς να επιβαρύνουν το κράτος, -αντιθέτως- όπως ανέφερε-θα βοηθήσουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Βασική θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως την μετέφερε και στον πρωθυπουργό είναι ότι δεν θα πρέπει επουδενί να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας. Μάλιστα ανέφερε ότι οι αποκλίσεις που οφείλονται στην ύφεση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2016!

Ως εκ τούτου ζήτησε να υπάρξουν να υπάρξουν φιλικές ρυθμίσεις στις δόσεις, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στις προσαυξήσεις  των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και συγχρόνως να εξοφληθούν άμεσα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ρυθμίσεις για τα τρία "γκισέ" που είναι η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες.

Για το ειδικό τέλος ακινήτων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αντιτίθεται στην παράτασή και ζήτησε την αντικατάστασή του με ενιαίο φόρο ακινήτων με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα.

Χθες ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε στους συνεργάτες του προτίθεται να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την ερχόμενη Πέμπτη. Όμως επισήμως από την Ιπποκράτους δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση. Τούς είπε επίσης ότι για την θέση του γραμματέα του κόμματος θα προωθήσει την "ανανέωση" και όλοι κατάλαβαν ότι θα υποδείξει για τον ρόλο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
 
Άρτεμις Παραδείσου