Η εβδομάδα που πέρασε ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Όποιος π.χ. ρωτούσε τα στελέχη της μειοψηφίας, της Αριστερής Πλατφόρμας για πως τους φάνηκε ο Τσίπρας στο Ίδρυμα Καραμανλή, εισέπραττε αμήχανη απάντηση, του τύπου «καλά τα είπε».
Σιγή ασυρμάτου υπήρξε όμως και για μια σειρά από ζητήματα, που μάλλον δεν ήταν του γούστου της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: Από τη φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ως την ομιλία στο ίδρυμα Καραμανλή, και από τα εύσημα που απένειμε ο Σταθάκης στην πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά για ευρωπαϊκή ασπίδα στην ΑΟΖ ως τους δεξιούς υπουργούς για τους οποίους μίλησε ο Τσίπρας, επικαλούμενος το παράδειγμα του Τσάβες. Αντί κριτικής, τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» προτίμησαν τον κλεφτοπόλεμο.

Όλες αυτές τις μέρες στην ιστοσελίδα του «αριστερού ρεύματος», iskra.gr είχε αναρτηθεί σε περίοπτη θέση το επικριτικότατο άρθρο του Γ. Δελαστίκ για τα όσα είπε ο Τσίπρας στο ίδρυμα Καραμανλή.

Ο Δελαστίκ πολιτεύεται με το ΝΑΡ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) άρα δεν δημιουργείται εσωκομματικό ζήτημα, όλα καλά.  
Στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η καταιγίδα ξέσπασε.

Το είχε προαναγγείλει άλλωστε με ένα μπουμπουνητό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου επανέφερε το ζήτημα της αριστερής κυβέρνησης: «αυτήν την κρίσιμη ώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως το ΚΚΕ μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να κάνουν τις δικές τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες, μετατοπίσεις για να γίνει δυνατή μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση, που θα επιφέρει ένα δημιουργικό πολιτικό «σεισμό» όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη!»  

Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο Π. Λαφαζάνης σε εκείνη τη συνέντευξη ήταν η αναστολή του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η παράταση της εσωκομματικής εκκρεμότητας: «Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχές και δημιουργικό Συνέδριο, το κρίσιμο δεν είναι τόσο ομήνας που θα συγκληθεί, όσο το να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να διεξαχθεί ένας πλούσιος και ουσιαστικός διάλογος για τα κρίσιμα διακυβεύματα».

Κατά σύμπτωση, ο Λαφαζάνης και τα στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας έθεσαν τα δύο αυτά ζητήματα με εμφατικό τρόπο στη συνεδρίαση της Γραμματείας, σε ότι αφορά δε στο συνέδριο ζήτησαν να αναβληθεί για μετά τον Ιούλιο, δηλαδή καλό Φθινόπωρο. Όταν η πλειοψηφία έδειξε τα δόντια της και επέμενε ότι το συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο, ο κόσμος να χαλάσει, ο καυγάς πήρε διαστάσεις.

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα, η μειοψηφία έθεσε εκ νέου το θέμα της αριστερής κυβέρνησης και άρχισε την κριτική σε όλα όσα είπε ο Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, με έμφαση στα ανοίγματα στο μεσαίο χώρο, τη συνεύρεση με τον Αρσένη-Κατσέλη και τα περί δεξιών υπουργών.

Έγινε μύλος, ωστόσο η πλειοψηφία πέρασε πάλι τις απόψεις της.

Πόσο θα το αντέξει αυτό ο κ. Λαφαζάνης;  

Θέμης Δαγκλής