Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιχείρηση «Θέτις» που πραγματοποιείται από την Αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και αφορά στην παροχή ιατρικών εξετάσεων σε τοξικομανείς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή η δράση της εν λόγω επιχείρησης με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που γνωστοποιούσε ότι 131 τοξικομανείς μεταφέρθηκαν από την Ομόνοια σε χώρο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και οι ενστάσεις που εκφράστηκαν ήταν έντονες.

Το ΚΕΘΕΑ μάλιστα άνοιξε πόλεμο με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι «άλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται  κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης», ενώ έκρινε ότι δεν υπάρχει σαφής ούτε νόμιμος σχεδιασμός της επιχείρησης.
 
«Σκοπός της Αστυνομίας είναι να διαλυθούν οι πιάτσες των τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας και να μεταφερθεί το πρόβλημα στα προάστια. Το ζήτημα δε για την πολιτεία είναι να μην συνεχιστεί η... κακή εικόνα της Αθήνας και όχι να περιοριστεί η τραγική κατάσταση των χρηστών» δηλώνει στο newpost.gr η υπεύθυνη ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ, Μαρίνα Δασκαλοπούλου.
 
Σύμφωνα με την κυρία Δασκαλοπούλου, το ΚΕΘΕΑ παρακολουθεί στενά την επιχείρηση καθώς υστερεί σαφούς εικόνας, ενώ ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει μετά την... επίσκεψη των τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα. «Που πάνε αυτοί οι άνθρωποι μετά τις υποτιθέμενες εξετάσεις και ποιό είναι το πραγματικό νόημα αυτής της επιχείρησης» είναι ερώτηματα που χρήζουν απάντησης από την ΕΛ.ΑΣ. λέει και η κυρία Δασκαλοπούλου.
 
Η ΓΑΔΑ πάντως από την πλευρά της διευκρινίζει ότι άνδρες της Αστυνομίας με ειδικά βαν διενεργούν ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και μεταφέρουν χρήστες ναρκωτικών στην Αμυγδαλέζα με σκοπό να τους παράσχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα, η Αστυνομία επισημαίνει ότι διασφαλίζει την μεταφορά των χρηστών από και προς το σημείο όπου εντοπίστηκαν.
 
Την ίδια ώρα σε επικοινωνία του newpost με το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια υπηρεσία που συμμετέχει στην επιχείρηση «Θέτις», προέκυψε ότι σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλονται μόνον όσοι τοξικομανείς υπογράψουν το έγγραφο συγκατάθεσης. «Οκτώ ιατροί άναμεσά τους και ψυχολόγοι παρέχουν την βοήθειά τους στα άτομα που μεταφέρονται σε ειδικούς χώρους της Αμυγδαλέζας, τους προσφέρουν φαγητό και τους συμβουλεύουν αν δεν επιθυμούν να εξεταστούν.
Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για χρήστες αλλά και για αστέγους ή άπορους» επισημαίνει στο newpost ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτης Ευσταθίου.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες κοινωνικών φορέων, όσοι μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα δεν επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας με τα ειδικά λεωφορεία της Αστυνομίας παρά φεύγουν μέσα στη νύχτα μόνοι τους είτε αναζητώντας ένα ζεστό σημείο σε πάρκα στο Μενίδι ή γύρω περιοχές είτε περιμένουν μέχρι το πρωί σε στάσεις λεωφορείων για να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να μην συμμετάσχουν νσε κανενός είδους ασυλοποίησης ή στοχοποίησης των χρηστών. Η εικόνα εξάλλου των τοξικομανών στην Ελλάδα της κρίσης είναι αποκαρδιωτική. Οι χρήστες είναι πιο εξαθλιωμένοι από ποτέ, εγκαταλελειμμένοι απο την πολιτεία, άστεγοι, άποροι, δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ανταλλάξουν σύριγγες και συνήθως είναι φορείς του AIDS. Η κρίση, δε, τους έχει φέρει μπροστά σε καινούργια ναρκωτικά, πολύ φθηνά (αξίας 2 ευρώ η δόση), όπως το λεγόμενο «σίσα», το οποίο φτιάχνεται από υγρά μπαταρίας και οδηγεί λόγω της συνθεσής τους σε αυξημένα ποσοστά θανάτων καθώς οι τοξικομανείς δεν νιώθουν τον πόνο με αποτέλεσμα να αυτοτραυματίζονται.
 
Εγκληματολόγοι και Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατά του πογκρόμ για χρήστες ουσιών
 
Την έντονη αντίδρασή του στην επιχείρηση εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οταν απουσιάζει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική Δημόσιας Υγείας και η εφαρμογή αυτής μέσα από κατάλληλες ενέργειες, τα άτομα κινδυνεύουν, δεν είναι τα ίδια ο κίνδυνος. Παράλληλα, η συμμετοχή υγειονομικών σε αστυνομικές “επιχειρήσεις – σκούπα” γεννά σοβαρά ηθικά ζητήματα βάσει του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε τις Αρχές της χώρας να αλλάξουν τον σχετικό νόμο και τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις, διασφαλίζοντας πρόσβαση στο σύστημα υγείας για το σύνολο των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από καλά σχεδιασμένες και συντονισμένες ιατρικές υπηρεσίες, και οπωσδήποτε έξω από τη σφαίρα δραστηριότητας της Αστυνομίας», αναφέρουν.
 
Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιχείρηση εκφράζουν και επτά πανεπιστημιακοί εγκληματολόγοι. Σε κείμενο – παρέμβασή τους καλούν κάθε ευσυνείδητο πολίτη να αντιδράσει στην «κλιμακούμενη κρίση ανθρωπισμού, παραβιάσεων της νομιμότητας και απαξίωσης του πενιχρού κράτους πρόνοιας που έχει απομείνει» και κατηγορούν την Αστυνομία, το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταμορφώνουν «για άλλη μια φορά ένα κοινωνικό πρόβλημα ευρέος φάσματος σε ζήτημα “αισθητικής”, αστυνομικής καταστολής, λοιμώξεων».
 
Η δράση της επιχείρησης «Θέτις» πάντως συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά με με ειδικά βαν της Αστυνομίας να διενεργούν ελέγχους σε γνωστά στέκια τοξικομανών και τον... πόλεμο μεταξύ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κοινωνικών φορέων να θεωρείται ότι μόλις άρχισε.

Αναστασία Γαλάνη