Με κεντρικό θέση ότι δεν μπορεί να ληφθούν άλλα μέτρα θα υποδεχθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τους εκπροσώπους της τρόικας. Συνεπικουρούμενους και από τους δύο άλλους πολιτικούς που στηρίζουν την κυβέρνηση - χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη - ο κ. Σαμαράς θα επικεντρώσει την προσοχή του στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, ένα ζήτημα προκρίνεται από την Αθήνα σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων. 
Νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να προσδιορισθούν συγκεκριμένα ζητήματα και να θέσουν εκ νέου στο τραπέζι το μείζον ζήτημα των δόσεων.

Ταυτόχρονα, νέα σύσκεψη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν κρίσιμο να μην υπάρξει παράταση της πληρωμής του τέλους ακινήτων από την ΔΕΗ- κάτι, πάντως, στο οποίο, η τρόϊκα εμφανίζεται να αντιστέκεται μέχρι τέλους, θεωρώντας ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν θα κατορθώσει να εισπράξει το ενιαίο τέλος, καθώς δεν έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές τιμές ενώ παραμένει η δυσκολία στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. 

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, πρότεινε ακόμη και συνολική διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά σε επίπεδο αρχηγών της Ε.Ε, κάτι που όμως δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι η μάχη στις Βρυξέλλες πρέπει να είναι πιο «στρατηγική» και να δοθεί, αφού έχουν κλείσει οι εκκρεμμότητες με την τρόϊκα.  

Χωρίς πιθανότητες επιτυχίας φαντάζει και το αίτημα της Αθήνας  για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, με τους εκπροσώπους της τρόικας να  θεωρούν ότι θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν δρομολογηθεί κάτι τέτοιο. 

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να υπεραμυνθεί των προσπαθειών που έχει κάνει η Αθήνα τους τελευταίους μήνες, και να υπογραμμίσει ότι κρίνεται αναγκαία η χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα. 

Το πλαίσιο της σημερινής, τελικής συζήτησης με τον πρωθυπουργό, διευκολύνει η διαφαινόμενη συμφωνία στο δύσκολο «αγκάθι» της κινητικότητας στο δημόσιο, για την οποία πιθανότατα  θα προηγηθεί νέα συνάντηση το πρωί με την τρόϊκα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιτάκης έχει έτοιμα τα χρονοδιαγράμματα - γεγονός που κατά τις εκτιμήσεις της Αθήνας θα κάμψει τις αντιστάσεις της τρόϊκας για το ζήτημα των απολύσεων. 

Πάντως, στις χθεσινές αλλεπάλληλες συναντήσεις των τεχνοκρατών της τρόϊκας με εμπλεκόμενους υπουργούς, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυκτα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρξε οριστική συμφωνία για κανένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι παράγοντες των υπουργείων.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Γιαννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό, καθώς όπως σημείωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις» ( σσ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία" αλλά και τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

Στην τελική ευθεία, οι συζητήσεις φαίνεται ότι έχουν επικεντρώσει στην ανάγκη να εξερευθεί ένα ενιαίο σύστημα για όλες τις οφειλές, ενώ η τρόϊκα από την πλευρά της μιλάει για ένα μόνιμο σύστημα, στα ευρωπαϊκά πρότυπα και με την προϋπόθεση να προϋπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό των πολιτών που θα επηρεαστούν από τη ρύθμιση και το όφελος του Δημοσίου. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμπόδια θα υπερβληθούν και η δόση του Μαρτίου θα καταβληθεί στην ώρα της.

Νίκος Τριαντάφυλλος