Την Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα Jenny Bloomfield δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια Ελληνίδα της διασποράς είναι ο διπλωματικός εκπρόσωπος μιας μεγάλης φίλης χώρας, όπως η Αυστραλία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Πρέσβειρα της Αυστραλίας Jenny Bloomfield είναι ελληνικής καταγωγής.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη γεωγραφικά και πρώτη σε εξαγωγική δραστηριότητα Περιφέρεια στην Ελλάδα, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία θέλουμε να επενδύσουμε για να ενισχύσουμε την τοπική μας οικονομία. Για μας είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, σε βασικούς τομείς, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Μπορούμε να συνεργαστούμε πολύπλευρα σ’ αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υλοποιήσουμε κοινές δράσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε στρατηγικούς άξονες της ανάπτυξης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από τα στενά γεωγραφικά μας πλαίσια και να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια, να αναζητήσουμε την εξέλιξη του τόπου μας με τη ματιά στραμμένη προς τα έξω, μέσα από συνέργειες, που θα έχουν απτά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις προοπτικές σύμπραξης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά εργαλεία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη φιλοσοφία της τοπικής κυβέρνησης, ώστε να πετύχουμε ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνεργασίες, προς όφελος των πολιτών».

Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε τη διοργάνωση κοινών δράσεων με συγκεκριμένους στόχους, ώστε η ελληνική πλευρά να επωφεληθεί από το θετικό αναπτυξιακό πρότυπο της Αυστραλίας μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές προώθησης συνεργειών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της ακαδημαϊκής έρευνας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πανεπιστημιούπολη, με ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της να αποτελείται από φοιτητές. Πρέπει επομένως να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική, ενισχύοντας κοινές δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της νεολαίας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά της η η Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα Jenny Bloomfield ανέφερε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πιο όμορφη πόλη του κόσμου» απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη, τον οποίο συνεχάρη για την ανάδειξη στη νέα του θέση. Η κ. Bloomfield ενημέρωσε τον κ. Τζιτζικώστα σχετικά με τις δράσεις του νεοσύστατου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας και τη σπουδαιότητα ίδρυσης ενός τέτοιου φορέα στην Ελλάδα, που θα αναδείξει τα κοινά σημεία των δύο χωρών και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση συνεργασιών με κρατικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Η Πρέσβειρα της Αυστραλίας αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 30 χρόνων από την αδελφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη το 2014, γεγονός που θα αποτελέσει, όπως τόνισε, «εφαλτήριο για τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων σε διάφορους τομείς, καθώς και την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών».

«Οι Έλληνες της Αυστραλίας δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους. Πέρα όμως από την ελληνική διασπορά, στην Ελλάδα σήμερα ζουν πολλοί Αυστραλοί πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν την περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε η κ. Bloomfield και συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάγκη κατάρτισης οργανωμένου σχεδίου κοινών δράσεων.