«Επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος και χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, το σχέδιο «Αθηνά», προκαλώντας νέους «τριγμούς» στην τρικομματική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «κανένα θεσμικό όργανο δεν γνωμάτευσε, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του υπουργού, όπως προβλέπει ο νόμος. Χαριστική βολή για τα Ιδρύματα είναι ο νέος αριθμός εισακτέων, τον οποίο, ερήμην των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων, προτείνει το "Αθηνά"».

Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τάχθηκε υπέρ του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη, στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν, είναι συναρτημένες με ακαδημαϊκά κριτήρια και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση στηριγμένη σ' αυτά τα κριτήρια.

Πρότεινε συγκεκριμένα, τη διασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων με τη δημιουργία κοινοπραξιών ΑΕΙ και ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια, την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων, με τη δημιουργία μεγάλων σχολών, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεση της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ «καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, να προχωρήσει σ' έναν πρώτο εξορθολογισμό, εφαρμόζοντας την βάση του 10 για τα τμήματα εκείνα που πάνω από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από την βάση του 10. Να περάσει στη συνέχεια στη δημιουργία των Κοινοπραξιών που θα επιτρέψουν στα Ιδρύματα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωροταξικού και επιστημονικού χαρακτήρα».

Εξάλλου, κατά του σχεδίου «Αθηνά» είχε ταχθεί και η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, η οποία με δηλώσεις της είχε ταχθεί κατά των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο.

«Εμείς, η ΔΗΜΑΡ, είπαμε στον υπουργό Παιδείας ότι θα στηρίξουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε μέσα στα πανεπιστήμια τη μεταρρύθμιση αυτή, αρκεί να γίνει με κριτήρια ακαδημαϊκά και όχι πελατειακά ή τοπικιστικά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ρεπούση.