Την επιλογή του για πολιτικό άνοιγμα προς την κεντροδεξιά αλλά και την κεντροαριστερά φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπίσει με κάθε τρόπο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι δραστηριότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκιάστηκαν από την αντιπαράθεση που υπήρξε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανάμεσα στο Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συνεργασιών, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σχεδόν άφωνους τους συντρόφους του όταν από την Αλεξανδρούπολη όπου βρισκόταν  μιλώντας για τα θέματα της ανάπτυξης χρησιμοποίησε την περίφημη φράση του Κώστα Καραμανλή περί «νταβατζήδων».

«Η διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, αφού ξεκοκάλισε όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όλους τους αναπτυξιακούς πόρους, πόροι που δικαιούνταν ο ελληνικός λαός και που έδινε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός, και τα ξεκοκάλισε όλα αυτά χωρίς να αφήσει πίσω στοιχειώδεις αναπτυξιακές υποδομές που θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν τώρα στη περίοδο της κρίσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αυτή λοιπόν η ίδια διαπλοκή, οι ίδιοι σχεδόν άνθρωποι  ψάχνουν να βρουν τρόπους, σε συνεργασία με ξένα αρπαχτικά, να επωφεληθεί και την περίοδο της κρίσης.  

Και η κυβέρνηση, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα, που την έριξε στα βράχια συνεχίζει να εργάζεται, να δουλεύει για χάριν αυτής της διαπλοκής. Για χάρη της ντόπιας αλλά και της ξένης διαπλοκής τώρα.

Για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων –για να θυμηθώ  μια έκφραση που κάποτε είχε ενοχλήσει πολλούς- αλλά και των διεθνών αποικιοκρατών, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα τριτοκοσμική, όπου έρχονται και με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, θέλουν να απομυζήσουν το πλούτο της χώρας, τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, αφήνοντας πίσω τους τα ρημάδια της περιβαλλοντικής καταστροφής και τα ερείπια της οικονομικής λεηλασίας».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει... επίδειξη δύναμης απέναντι στα στελέχη που του ασκούνε κρητική και θέτουν θέματα για την πορεία και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Λένε λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να δείξει ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει το «φλερτ» του με την κεντροδεξιά αλλά και να αφήσει πίσω το παρελθόν των ισορροπιών.

Παράλληλα πάντως και όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που πρόσκεινται στον πρόεδρο έχουν ξεκινήσει την εκλαΐκευση αυτής της στροφής προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις.    

Παναγιώτης Βασιλάκης