Την ανάγκη θεσμοθέτησης του τοκετού στο σπίτι επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς
Στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος και Ψαριανός Γρηγόρης αναφέρεται πως όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».

«Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Απόφαση Ternovsky v. Hungary (no. 67545/09), της 14.12.2010), το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την οικογένεια περιλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής των συνθηκών τοκετού και ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου που να το επιτρέπει συνιστά παραβίαση του εν λόγω δικαιώματος, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του τοκετού στο σπίτι ώστε αφενός να αποφευχθεί μια νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφετέρου να αποφύγει την επανάληψη ποινικών διώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού και γονέων που επιλέγουν αυτό τον τύπο τοκετού;

-Προτίθεται να διασφαλίσει την ασφάλεια των τοκετών κατ' οίκων θωρακίζοντας τις υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η άμεση μεταφορά των μητέρων και των βρεφών σε νοσηλευτικό ίδρυμα σε περίπτωση επιπλοκών; »