Σε ανώτατο επίπεδο ετοιμάζεται να θέσει το θέμα της χαλάρωσης των όρων του οικονομικού προγράμματος ο Αντώνης Σαμαράς. Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, μετά απ’ όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες με την τρόικα, να ζητήσει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στο ελληνικό θέμα.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, με βάση το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, εκτός και εάν αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους ηγέτες. Θα τους τονίσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια τακτική, η οποία θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιήσει το λάθος του ΔΝΤ.

Εδώ και καιρό, με αφορμή και το λανθασμένο πολλαπλασιαστή που βύθισε σε ύφεση την ελληνική οικονομία και απέδειξε πόσο κακός ήταν ο σχεδιασμός της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς διαμόρφωσε ένα στρατηγικό σχέδιο για να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σε συνδυασμό βέβαια με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι έρχεται η ώρα να τεθεί πιο επιτακτικά το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, οπότε θα ξεκινήσει (υπολογίζεται στα μέσα της άνοιξης) η αναζήτηση των νέων μέτρων που θα οριστικοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο.

Η εμπλοκή με την τρόικα

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κυριαρχεί η παραδοχή ότι οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές και μέτρα που έχουν υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνουν την ανεργία.

Το κρίσιμο όμως σήμερα είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, η οποία, μετά τη χθεσινή της αναβολή, είναι προγραμματισμένη για τις επτά το απόγευμα. Οι εκκρεμότητες δεν έχουν περιοριστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και το κρίσιμο σημείο είναι το σχέδιο μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, για το οποίο η τρόικα επιμένει να τηρηθεί το μνημόνιο.

Το ανησυχητικό για τον πρωθυπουργό, είναι ότι η τρόικα αποκάλυψε και άλλα προβληματικά πεδία στον έλεγχό της και αναδείχθηκαν απογοητευτικές οι επιδόσεις της κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμβιβασμός το βράδυ για να μην ταξιδέψει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός, χωρίς συμφωνία, διότι η εικόνα θα είναι άσχημη για τη χώρα.

Έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών 

Έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα πραγματοποιείται αυτή την ώραστο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και οι κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι θα τεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει και της προγραμματισμένης σύσκεψης του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στις 7 το απόγευμα.

Ιωάννης Μαρτέλλος