«Λύσαμε 10-11 αιτήματά τους, όμως προσπαθούμε συνεχώς να λύνουμε καινούργια προβλήματα που ανακύπτουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, σχετικά με τη συνάντησή του στον Ορχομενό με αγρότες.   
Ο κ. Τσαυτάρης μοίρασε φρούτα σε μαθητές ολοήμερου σχολείου στον Ορχομενό, στο πλαίσιο
του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την προώθηση των φρούτων στα σχολεία. 

Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι αγρότες αποδοκίμασαν τον υπουργό για τη διανομή φρούτων, αλλά και για την κάρτα πετρελαίου. Ωστόσο, συνεργάτες του υπουργού διαψεύδουν το περιστατικό, αναφέροντας πως υπήρξε διάλογος με τους αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους στον αρμόδιο υπουργό.

«Στον Ορχομενό που πήγα σήμερα όπου δόθηκαν φρούτα σε μαθητές ολοήμερου σχολείου και στη Λαμία για το γεωθερμικό πεδίο, ήταν εκεί αγρότες και συνομίλησα μαζί τους. Μου είπαν λοιπόν, «φέτος πήραμε ήδη τη δόση για το πετρέλαιο», τα 80 εκατ. που τους είχαμε υποσχεθεί, μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, αλλά μου ανέφεραν επιπλέον ότι περιμένουν πάλι το Σεπτέμβριο να πάρουν τη δεύτερη δόση. 

Τους εξήγησα ότι η μονιμότερη λύση για το θέμα του πετρελαίου θα έρθει από αυτό που μελετούμε μαζί τους με την καθιέρωση της κάρτας πετρελαίου. Να παίρνουν δηλαδή πετρέλαιο με αντικειμενικό τρόπο, ανάλογα με το τι καλλιεργεί ο καθένας και τι δαπάνες έχει, αφού από την 1-1-2014 θα τηρούνται βιβλία εσόδων – εξόδων και ανάλογα με το τι χρήματα θα έχουμε, μακάρι να είναι τόσα που να μπορούν να αγοράσουν σχεδόν αφορολόγητο», επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης, όσον αφορά τη συνάντησή του με τους αγρότες.   

Για το πρόγραμμα διανομής δωρεάν φρούτων και φρουτοσαλάτας στα σχολεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι «πρόγραμμα επισιτισμού» και έχει στόχο να «κρατήσει στην ελληνική και ευρωπαϊκή διατροφή ψηλά στην πυραμίδα της διατροφικής αξίας, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά και σιτίζονται τα παιδιά. Θα δώσουμε περίπου 1 εκατ. τέτοια πακέτα με φρούτα και φρουτοσαλάτα στην Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται και στη Γερμανία και στην Ολλανδία».   

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο παράλληλα με τα άλλα προγράμματα, όπως είναι η διανομή γάλακτος ή ο διαγωνισμός που γίνεται για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που αφορά στα βασικά τρόφιμα που θα μοιραστούν ξανά το 2013.