«Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο London School of Economics.
«Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών όμως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των Financial Times» επισήμανε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πει ότι η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας. Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το "οικονομικό θαύμα" της μεταπολεμικής εποχής» ανέφερε ακόμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας».

«Μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχασε οριακά την εκλογική μάχη, αναδείχτηκε η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνοντας το τεράστιο κόστος της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας, η Grexit όπως έγινε γνωστή. Και η κα Merkel και η κα Lagarde παραδέχτηκαν ότι ευρωζώνη για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να παραμείνει ολόκληρη. Η απειλή της Grexit ήταν κρίσιμης σημασίας για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας. Μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν» πρόσθεσε.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα είπε: «Βρισκόμαστε μπροστα σε μία ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχει μία ωραία ελληνική παροιμία: "Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται". Και εμείς κοντεύουμε να πάθουμε πνευμονία από τη βροχή» τόνισε.

O πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «τα κυβερνητικά κόμματα αναδιπλώθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους», επισημαίνοντας ότι λένε συνεχώς «ναι» στην κυρία Μέρκελ. «Οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον» να δούμε μια φορά μια κυβέρνηση να λέει "όχι" και τότε θα δούμε την πραγματική αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου και όχι την υποκριτική της» είπε.

«Στοιχηματίζω» συνέχισε ο κ. Τσίπρας ότι τότε η κυρία Μέρκελ θα έλεγε "καθίστε να διαπραγματευθούμε". Δικαιούμαστε μια ευκαιρία».

«Εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κ. Σαμαράς αλλά οι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν κυριευσει στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια» σημείωσε.

«Δεν είμαστε κόμμα αντιευρωπαϊκό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας αντιθέτως είμαστε ένα κόμμα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ιδέα γιατί στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η αλληλεγγύη. Θέλουμε η Ευρώπη να διατηρηθεί ενωμένη. Η λιτότητα είναι αυτή που διαλύει την Ευρώπη» τόνισε.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία θα γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα, για να αλλάξουμε τις αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στην κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έαν επιστρέψουμε πίσω στο 2007, 2008 δεν θα έχουμε αλλάξει τίποτε. Γιατι δεν θα έχουμε αλλάξει τις αιτίες» υπογράμμισε.

Για τις επενδύσεις είπε: «Θέλουμε σοβαρούς επενδυτές και όχι πειρατές με τρεις κινήσεις: Να σταματήσει η αβεβαιτότητα για το νόμισμα. Με ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή».

«Ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια έχει αντιδράσει με πολύ μεγάλη ωριμότητα στις πολιτικές της βίας. Δεν πιστεύουμε ότι μέσα από τη βία μπορούμε να έχουμε μία δίκαιη ανάπτυξη για την κοινωνία. Διαχρονικά αυτός που είναι σε θέση να επιλέξει για την κλιμάκωση της βίας είναι οι εξουσίες, οι κυβερνήσεις όταν χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ο ελληνικός λαός διεκδίκησε να ζει με αξιοπρέπεια σε μία δημοκρατική κοινωνία. Όραμα μας είναι η επανασυμφιλίωση τηε αστυνομίας με το λαό» είπε ακόμα.