Επανασχεδιασμό των κοινοτικών κονδυλίων για να διατεθούν υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους ζήτησε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στους 27 ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επανασύνδεση των χρημάτων της Ε.Ε. που ήδη υπάρχουν με τις ανάγκες που υφίστανται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα για θέματα που έχουν να κάνουν με τους νέους ανθρώπους, με πρώτο την ανεργία. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανέφερε ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις από νέους με καινοτόμα χαρακτηριστικά (επιχειρήσεις startups), για τις ο οποίες θα μπορούσε η εισφορά εκ μέρους του νέου επιχειρηματία για την ίδρυσή της να είναι μικρότερη.

Εκτός από το πρακτικό του θέματος ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε και στον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχουν οι δράσεις αυτές, καθώς όπως φέρεται να είπε, όσο μεγαλώνει η ανεργία ειδικά στις χώρες του Νότου, τόσο αυξάνονται τα φαινόμενα τύπου «Γκρίλο», δηλαδή επιλογές καταδίκης,μακρυά από την πολιτική. Για τα ζητήματα αυτά τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για προτάσεις προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Σαμαράς πάντως επέμεινε πως θα πρέπει γενικά οι στόχοι για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις. Με δεδομένο ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής το Μάιο θα αφορά τα θέματα της ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, πως η μονάδα κόστους εργασίας στη χώρα μας έχει πέσει πάρα πολύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η αύξηση στο ενεργειακό κόστος έχει υπεραπορροφήσει την πτώση στο εργασιακό κόστος και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση στους κόλπους Ε.Ε. ώστε η κάθε χώρα να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να υπάρχει αποτέλεσμα.

Εξάλλου νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του εισερχόμενος στη Σύνοδο συνέδεσε την ανεργία με την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, η οποία είναι το νούμερο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σήμερα.

Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της Συνόδου. Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι «υπάρχει ρίσκο κοινωνικών επαναστάσεων με τη συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ευρώπη».

Π.Ρ.

Σχετικο θέμα: Αντώνης Σαμαράς: Ανάπτυξη κατά της ιστορικής ανεργίας