«Η Ελλάδα υπολογίζει στην ενέργεια και τον τζόγο για να «αναστήσει» τις αποκρατικοποιήσεις» είναι ο τίτλος του σημερινού άρθρου του Bloomberg με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Εμίρη, σύμφωνα με τον οποίο οι προσφορές για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα κατατεθούν έως το τέλος Απριλίου.

«Δεν υπάρχει επιστροφή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πρέπει να προχωρήσει. Η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ είναι τα πιο σημαντικά. Αν τα καταφέρουμε με αυτά τα δύο θα έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρο του στόχου», τόνισε ο κ. Εμιρης. 
 
Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φθάσουν τα 22 δισ. ευρώ έως το 2020. Για εφέτος η κυβέρνηση προσδοκά να συγκεντρώσει περίπου 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
 
Σε ότι αφορά στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πέντε εταιρείες. Για τη ΔΕΣΦΑ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η OSJSC Negusneft (η οποία έχει καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν.
 
Για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ο οποίος πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 4 δισ. ευρώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επτά εταιρείες, ανάμεσα τους η BC Partners Ltd. και η  TPG Capital.
 
Το bloomberg αναφέρεται εκτενώς και στην υπόθεση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, για το οποίο χαρακτηριστικά γράφει ότι έχει τριπλάσια έκταση από το Μονακό. 
 
Το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο επέλεξε να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι εταιρείες London &Regional, Elbiti Cochin Island Ltd καθώς και η Lamda Developments. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επίσης και η Qatar Diar Real Estate Investment Co. Όπως δήλωσε ο κ. Εμίρης σε σχετική ερώτηση «δεν θα διστάσουμε να σταματήσουμε τη διαδικασία στην περίπτωση που κρίνουμε ότι το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό. Όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι επιτυχημένες και να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ό,τι κάνουμε είναι σωστό και κατάλληλο».