Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ταξιδιών του στο εξωτερικό - μοναδική εκκρεμότητα η επίσκεψη του στην Μόσχα – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στα του οίκου του αλλά και στην διαμόρφωση συμμαχιών που στόχο θα έχουν την διακυβέρνηση της χώρας από ένα αντιμνημονιακό μέτωπο  στην περίπτωση που υπάρξουν πρόωρες εκλογές .

Με δεδομένο ότι όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν  φραστικές διαφοροποιήσεις και αντιρρήσεις από στελέχη  της ΔΗΜΑΡ στην εφαρμογή των μνημονίων και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έφτασε ο καιρός για να ξαναέρθουν κοντά τα δυο κόμματα της αριστεράς.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία άνοιξε την πόρτα της συνεργασίας  με ένα σαφέστατο τρόπο.

«Η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, διέπραξε ένα ιστορικό πολιτικό σφάλμα. Ίσως να υπάρχει ακόμη χρόνος να επανορθώσει, με την άμεση αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Κανένα, όμως, περιθώριο σύγκλισης δεν μπορεί να υπάρξει όσο η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην κυβέρνηση» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί προς όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις που υπάρχουν στην χώρα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο με μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σε αυτό το  μέτωπο θα έχουν θέσει όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις όχι μόνο από την αριστερά αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς . Από τους βασικούς εταίρους θα είναι η Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου ενώ γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης του ΚΚΕ.  
Ο Πάνος  Σκουρλέτης μάλιστα στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε « τραγικό λάθος » της ηγεσίας του ΚΚΕ  την άρνηση να συμπαραταχθεί  σε κοινό μέτωπο κατά του μνημονίου.

Φυσικά για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα τα οποία μόνο μέσα από το συνέδριο θα μπορέσει να τα ξεκαθαρίσει. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είναι έτοιμη να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να υπάρχει πλέον μία ενιαία φωνή για όλα τα πολιτικά θέματα τα οποία απασχολούν τον τόπο.

Αν και υπάρχουν αντιδράσεις από το αριστερό ρεύμα  για να πάει αργότερα το συνέδριο, δεδομένου ότι οι συνιστώσες θα χάσουν  μία σειρά από προνόμια  πεποίθηση όλων είναι ότι τελικά θα βρεθεί λύση που θα φέρει όλες τις πλευρές πιο κοντά .

Παναγιώτης Βασιλάκης