current views are: 1

17 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση07:46

Δραματικό διάγγελμα Αναστασιάδη: Ζούμε τις χειρότερες στιγμές από το 1974 (Βίντεο)

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τις χειρότερες στιγμές που έχει ζήσει το νησί από το 1974. Μάλιστα, έκανε λόγο για εκβιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσίευση 07:46’
αρθρο-newpost

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τις χειρότερες στιγμές που έχει ζήσει το νησί από το 1974. Μάλιστα, έκανε λόγο για εκβιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τις χειρότερες στιγμές που έχει ζήσει το νησί από το 1974. Μάλιστα, έκανε λόγο για εκβιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Eurogroup. Είχα δύο εκβιαστικές επιλογές: Η πρώτη επιλογή θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τη ρευστότητα των τραπεζών, η δεύτερη θα ήταν μια δύσκολη αλλά ελεγχόμενη κατάσταση», είπε ο πρόεδρος.

«Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του νησιού», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αν έπελεγε τη χρεοκοπία το νησί θα διαλυόταν, θα έφευγαν οι επιχειρήσεις και η ανεργία θα εκτοξευόταν ενώ θα έφευγε η χώρα από το ευρώ.

Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες. Η λύση δεν είναι αυτή που θέλουμε όμως είναι λιγότερο κατστροφική, είπε ο πρόεδρος.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα χορηγηθούν μετοχές των τραπεζών άμεσα, ενώ θα προσφέρει το ήμισυ της αξίας των καταθέσεων, σε όσους κρατήσουν τις καταθέσεις τους, με ομόλογα του φυσικού αερίου.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε δεύτερο μνημόνιο, είπε ο πρόεδρος.

Δείτε όλο το διάγγελμα

Σκληρό πόκερ για τη εξεύρεση συναίνεσης

Χωρίς προηγούμενο ο πολιτικός πυρετός στην Κύπρο, αφού το οικονομικό επιτελείο της χώρας σβήνει και γράφει αλλαγές στο νομοσχέδιο προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για την ψήφιση του, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το SigmaLive, οι τεχνοκρατικές ομάδες της κυβέρνησης καταβάλλουν προσπάθειες για να μειωθεί όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο η συνεισφορά των μικροκαταθετών.

Ο στόχος των 5.8 δις ευρώ δεν αλλάζει, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η διαφοροποίηση των κλιμάκων και των ποσοστών.

Λόγω έλλειψης χρόνου δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των 100χιλ. ευρώ, εκτός και αν δημιουργηθεί ακόμα μία κατηγορία για ποσά πέραν των 400χιλ. ευρώ.

Οι προσπάθειες στρέφονται στην προσπάθεια να μειωθεί το 6.75% για τους καταθέτες κάτω των 100χιλ. ευρώ και η απώλεια να καλυφθεί με αύξηση της συνεισφοράς για όσους διαθέτουν ποσά πάνω των 100χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για κάτι που ζήτησε από τους δανειστές ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την έντονη αντίδραση των κομμάτων να μην συγκατατεθούν στην έγκριση του νομοσχεδίου σε μία προσπάθεια να κατευνάσει όσο μπορεί τις αντιδράσεις.

Η προσπάθεια στόχο έχει να μειωθεί σημαντικά η συνεισφορά των μικροκαταθετών ακόμα και κάτω του 3%. Τέτοια κίνηση ωστόσο, θα αυξήσει σημαντικά το 9.99% που θα καταβάλουν οι καταθέτες με ποσά πέραν των 100χιλ., δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις κυρίως σε ξένους καταθέτες.

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και τρέχουν με στόχο να ολοκληρωθούν πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή.

Γραπτές εγγυήσεις ζητά το ΔΗΚΟ για να πεί το «Ναι»

Όρους θέτει το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ, το οποίο μετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη, για να ψηφίσει αύριο στην Βουλή το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία».

Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Αν τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλύρη, ο βουλευτής Νίκος Κουτσού φέρεται ότι θα το καταψηφίσει, τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων.

«Όχι» στο φόρο από το ΑΚΕΛ

Θα καταψηφίσει το ΑΚΕΛ το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.
Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια.

Όχι και από την ΕΔΕΚ

Και η ΕΔΕΚ, μετά το ΑΚΕΛ, τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.

Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».
Επίσης, επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».

Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.

Τέλος, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Σχετικά θέματα:

Ασφυκτικές πιέσεις της ΕΚΤ να ψηφιστεί σήμερα ο νόμος του φόρου καταθέσεων στην Κύπρο

«Σφάγιασαν την Κύπρο οι ευρωπαίοι εταίροι»

Πάγωσαν μέχρι νεωτέρας οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο


σχετικα αρθρα