Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί.

Η πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ενταθεί εντός της ημέρας, καθώς η ευρωζώνη ανησυχεί για ντόμινο συνεπειών στις αγορές σε όλη την Ευρώπη σε περίπτωση που η Κύπρος δεν αποφασίσει σήμερα.

Παρέμβαση για την εξεύρεση λύσης από τον Μάρτιν Σουλτς

Προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. «Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».
 
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».

Μέρκελ: «Να βοηθήσουν οι καταθέτες στη διάσωση της Κύπρου»

«Υπεύθυνοι είναι όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο», δήλωσε το Σάββατο βράδυ η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε παρέμβαση της για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Σε δήλωσή της κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ, η κ. Μέρκελ ανέφερε «είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε δήλωσή του αναφέρει πως «δεν είναι υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για την κακοδιαχείριση».

Στο μεταξύ, να εγκρίνει κατ’ αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφερε, ενημερώνοντας νωρίτερα την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός για την Κύπρο, που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αγωνία σε όλη την Ευρώπη για εξάπλωση του φόρου

Την ίδια στιγμή, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο η απόφαση του φόρου των καταθέσεων στην Κύπρο να εξαπλωθεί σε περισσότερα κράτη.

Ήδη το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διαβεβαίώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην ιβηρική χώρα τέτοιο μέτρο και πως η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση.

Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προβεί στην ίδια ανακοίνωση, ενώ εχθές το βράδυ ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν πρόκειται να δημιουργήσει προηγούμενο.

Εν αναμονή την ασιατικών χρηματιστηρίων...

Όλα τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στην Ασία, όπου σήμερα το βράδυ ανοίγουν τα χρηματιστήρια.

Η κρίση της Κύπρου αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες των αγορών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι σε περίπτωση μη ψήφισης του νόμου, θα γκρεμιστούν τα πρόσημα.