Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες τόσο σε κυπριακές όσο και σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, έδωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό τον κυπριακών τρόπων στην χώρα μας, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην Κύπρο.
Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Στουρνάρα:

«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει. Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα»

Ερωτηθείς εαν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες καταθέτες τόνισε:

«Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη».

Μετά τις αποφάσεις στην Κύπρο οι ανακοινώσεις για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα, συνεδρίασε εκ νέου το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο αποφάσισε το Σάββατο την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με τις τελικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται για μετά τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

Υπενυμίζεται ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος της Εθνικής - Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η κάθε μια βέβαια με διαφορετικούς όρους και επιμέρους προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οποιεσδήποτε ανακοίνωσεις θα γίνουν μετά τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής επι του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Όπως επισημαίνουν έγκυρες πληροφορίες μεταξύ άλλων έχουν να επιλυθούν νομικά και διαδικαστικά ζητήματα καθώς οι δυο από τις τρεις κυπριακές τράπεζες είναι ιδιωτικές και χρειάζεται η άδεια του βασικού μετόχου προκειμένου να προχωρήσει η σχέση διαδικασία.

Σχετικό θέμα:

Προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ ζήτησε το Eurogroup