Κάποια στιγμή ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να καταγράψει και να δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε τις δεκαπέντε μέρες πριν από το Eurogroup - τόσες μέτραγε ως πρόεδρος της Κύπρου την Παρασκευή. Τι ακριβώς του είπαν, τι διαβεβαιώσεις είχε λάβει, τι περίμενε ώστε να πάει μάλλον καθησυχασμένος στις Βρυξέλλες και να βρεθεί αντιμέτωπος με τον πιο σκληρό εκβιασμό στα ευρωπαϊκά χρονικά.  
Το ευτύχημα για την Κύπρο είναι ότι διαθέτει μια πολιτική τάξη που μπορεί να μην είναι από άποψη ποιότητας ανθρώπων και ικανοτήτων καλύτερη από την ελληνική (κάτι που ασφαλώς δεν είναι δύσκολο) λόγω Κυπριακού όμως είναι άριστα εκπαιδευμένη στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στα διεθνή φόρα.

Οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες μετέδωσαν, γύρω στις 2.30 το πρωί, ότι ο κύπριος πρόεδρος βγήκε από την αίθουσα του Eurogroup, άναψε τσιγάρο, φαινόταν τελειωμένος – κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες ότι αποχώρησε... Ο Αναστασιάδης επέστρεψε στην αίθουσα και αποδέχτηκε τη συμφωνία, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα την Τρίτη. Πιθανόν είχε ήδη συλλάβει την ιδέα, να την υπονομεύσει στην εφαρμογή της.  

Οι Βόρειοι του Eurogroup, που είχαν συνηθίσει να δίνουν εντολές για μνημόνια και αυτές να εκτελούνται πάραυτα, περίμεναν από το κυπριακό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία την Κυριακή.

Έχοντας ένα βάσιμο επιχείρημα, ότι δηλαδή η συμφωνία μπορούσε να καταψηφιστεί στην κυπριακή βουλή, ο Αναστασιάδης ανέστειλε την ψηφοφορία για τη Δευτέρα, προκαλώντας πανικό στην ΕΚΤ και τους εταίρους, που ήθελαν να έχουν τελειώσει τα πάντα πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια της Ασίας, τη Δευτέρα.

Στο διάγγελμα του βέβαια τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας, μη επιτρέποντας έτσι στους Βόρειους να βρουν κάποιο πάτημα, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεση του να αλλάξει τους όρους της υπέρ των μικροκαταθετών.   

Στον ορυμαγδό των ειδήσεων, των απόψεων και των καυγάδων που προκάλεσε το κούρεμα των καταθέσεων τη Δευτέρα, η συνάντηση του κυπρίου Προέδρου με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και η ενημέρωση της βουλής πέρασαν μάλλον απαρατήρητα.

Εκεί ωστόσο συμφωνήθηκε νέα αναστολή της απόφασης, για το απόγευμα της Τρίτης και εκεί συμφωνήθηκε επίσης να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες ως την Πέμπτη. Μπορεί οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές τη Δευτέρα να μην δικαίωσαν την Κύπρο, η αναταραχή ήταν μάλλον ήπια για να πειστεί η Γερμανία ότι η Μεγαλόνησος αποτελεί συστημικό κίνδυνο, ωστόσο η κωλυσιεργία και η παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε το κούρεμα «εγγυημένων» υποτίθεται καταθέσεων είχε ένα αποτέλεσμα: Οδήγησε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα ήθελε να είχε επικυρώσει μια νέα συμφωνία με αλλαγή της σχέσης ανάμεσα στους μικρο- και μεγαλοκαταθέτες.

Ούτε αυτή τη χάρη τους έκαναν όμως οι Κύπριοι, ο Αναστασιάδης αρνείται να κατασχέσει το 15% από τους μεγαλοκαταθέτες που θα ήταν απαραίτητο για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά. Οι μεγαλοκαταθέτες αυτοί είναι Ρώσοι, και χθες εμφανίστηκαν εξαιρετικά εριστικοί απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.  

Τα πράγματα πήραν αναβολή. Και ήταν σημαντικό, ότι η ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισεμπλουμ δεν βάζει χρονοδιαγράμματα: «σε ότι αφορά την κήρυξη τραπεζικής αργίας στις 19-20 Μαρτίου 2013, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ζητείται  μια ταχεία απόφαση από τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόστουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα».  

Ο επικεφαλής του γραφείου των FT στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναβολή στην ψηφοφορία. Άλλωστε, μετά τις δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου (ΔΗΚΟ), η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία για αυτό το σχέδιο. Ο Παπαδόπουλος έβαλε έναν νέο διαπραγματευτικό όρο στο τραπέζι – απεριόριστη ρευστότητα για να αντιμετωπισθούν οι εκροές. Πιθανότατα, το προεδρικό να τον υιοθετήσει, από αύριο.

Η Κύπρος κέρδισε πάντως ακόμα 24 ώρες. Οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές μπορεί να συνεχιστούν και σήμερα, βάζοντας κάποιους σε σκέψεις.

Στο διάστημα αυτό θα υπάρξει αύριο μια ανεξαρτήτως αποτελέσματος πολύ χρήσιμη απευθείας συνεννόηση με τη ρωσική κυβέρνηση. Πιθανόν όλα αυτά να μην οδηγήσουν πουθενά, και βεβαίως το πραγματικά μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κύπρο θα είναι η φυγή καταθέσεων, όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες. Ωστόσο πολιτικοί που έχουν εκπαιδευτεί στη διαπραγμάτευση ξέρουν ότι μια συμφωνία ισχύει, μόνο όταν είναι νομικά δεσμευτική.

Η συμφωνία της Παρασκευής δεν είναι και οι Κύπριοι δεν θα βιαστούν να την κάνουν τέτοια.   
 
Θέμης Δαγκλής 

Σχετικά Θέματα:

Προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ ζήτησε το Eurogroup