«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο παρακολουθεί κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι οποίες, κατά πολλούς, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ντόμινο στην Ευρωζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως για τις οικονομικά πιο αδύναμες χώρες.
Η απόφαση «βόμβα» του Eurogroup για «κούρεμα» των ιδιωτικών καταθέσεων - ακόμη και στην πιο ελαστική χθεσινή  εκδοχή της - ήρθε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση,  με όλα τα ζητήματα ανοικτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους δανειστές, όχι μόνο να μην δείχνουν διάθεση χαλάρωσης, όπως αρχικώς ευελπιστούσε η Αθήνα, αλλά να επιμένουν ανυποχώρητα στην τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο το κλίμα είναι βαρύ και η ανησυχία διάχυτη. Όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, μια πιθανή αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ ή μία άτακτη χρεοκοπία στην περίπτωση που η βουλή δεν επικυρώσει την απόφαση του Γιουρογκρουπ, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό τσουνάμι στην ελληνική οικονομία.

Η ίδια πηγή σημείωνεται ότι τα χρήματα που υπολογίζεται ότι έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στις κυπριακές τράπεζες είναι περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, φτάνουν τα 14 δις ευρώ. 

Η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο, εκτείνεται και πέραν των οικονομικών ζητημάτων που δύναται να ανακύψουν από τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η Λευκωσία, αφού όπως λένε, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος  να «μεταδοθεί» και στην Ελλάδα το διογκούμενο κύμα δυσφορίας  έναντι της πολιτικής ηγεσίας. Και μάλιστα σε μία στιγμή, κατά την οποία, το τελευταίο μπρα ντε φερ με την τρόικα για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τις απολύσεις στο δημόσιο, δοκίμασε για μία ακόμη φορά την κυβερνητική συνοχή, η οποία μοιάζει πλέον εύθραυστη. 

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους Ευαγγ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι, με διαφορετικό τρόπο, ο καθένας εκδήλωσαν χθες την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση για την Κύπρο.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται πλέον να πάρουν αποφάσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν πολλούς παράγοντες, και κυρίως τον κίνδυνο οι εγχώριες εκκρεμότητες να βάλουν ξανά την Ελλάδα στο κάδρο της εντεινόμενης λόγω Κύπρου κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του θεωρούν κρίσιμο να λήξουν οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταβληθεί σύντομα η δόση των 2,8 δισ. και να μην παρουσιαστεί νέα εμπλοκή στην παρούσα, εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή σπουδή του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη για το αγκάθι των απολύσεων στο δημόσιο, που είναι και από τα μεγαλύτερα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πάντως, εμφανίζονται να εμμένουν στις διαφωνίες τους, παρ ότι κατανοούν ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο διαφοροποιούν τα δεδομένα και στη χώρα μας. 

Εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στην Κυπριακή βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου  προσπαθούν να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά σενάρια.

Ακόμη και για αυτό της απόρριψης  του σχεδίου για την διάσωση της Κύπρου.

Επί του παρόντος, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζονται σχέδιο για την άμεση μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι κυπριακές αρχές θα ανάψουν το «πράσινο φως». 

Νίκος Τριαντάφυλλος