“Αναμενόμενες” χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη της στη ΝΕΤ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων καθώς όπως είπε “μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα και να οδηγούν σε κάτι που φαίνεται ξαφνικό ενώ στην πραγματικότητα κουφοβράζει”.

Την εκτίμηση ότι στην Αίγυπτο υπάρχει μιά μια κοινωνική εξέγερση που ξεκίνησε από τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αλλά αφυπνίστηκε και ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, διατύπωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ,ωστόσο σημείωσε ότι το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντά του λαού.

Μια εξέγερση, είπε η κ. Παπαρήγα, για να έχει θετική πολιτική διέξοδο, πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική, εκτίμησε.

Για τον Ελ Μπαραντέι και την πιθανότητα να διαδεχθεί τον Χόσνι Μουμπάρακ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι “από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα, θα έλεγα όμως αρκετά επιδερμικά”. Πάντως, πρόσθεσε, “δεν μπορώ τώρα να προκαθορίσω, αλλά μια λαϊκή εξέγερση έχει αποτελέσματα, ίσως δεν θα είναι τα επιθυμητά, θα είναι όμως μια παρακαταθήκη αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής και φρούδων ελπίδων ότι μια εξέλιξη διαφορετική στο κυβερνητικό επίπεδο θα αλλάξει τα πράγματα στην Αίγυπτο”.

Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ και πρόσφατα στη Βουλή, τοποθετήθηκε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, τονίζοντας ότι “αυτό που αποκαλεί "εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική" είναι το εξής: Η Ελλάδα να πάρει ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α. Αυτό εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς”.