Ως ασφαλιστική δικλείδα που δεν θα ξαναφέρει την οικονομία της χώρας σε κρίσιμο σημείο θεωρεί η κυβέρνηση τη νομοθετική πρόνοια για το «πλαφόν σε χρέος και ελλείμματα» την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Real fm", «αυτό που λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι, ότι δεν πρέπει καμία κυβέρνηση είτε είναι μια δική μας είτε μια κυβέρνηση κάποιου άλλου κόμματος να ξαναφέρει τη χώρα μέσα σε μια τέτοια απελπιστική κατάσταση όπως την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Για αυτό -πρόσθεσε- πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναφτάσουμε εκεί. Εγώ πιστεύω ότι μια χώρα πρέπει να δανείζεται και είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να δανείζεται, αλλά πρέπει να δανείζεται για να επενδύει, για να φτιάχνει κάτι το οποίο βοηθάει τις επόμενες γενιές, όχι να δανείζεται για να καταναλώνει η γενιά η σημερινή, γιατί αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έρθει στην επόμενη γενιά».

Αναφερόμενος στην αφαίρεση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 είπε μεταξύ άλλων:

«Ήταν ένα σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα. Δυστυχώς, μεταξύ της Διεθνούς Επιτροπής και της προηγούμενης κυβέρνησης δημιουργήθηκε ένας προϋπολογισμός που ήταν ασήκωτος για οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση και μειώνει μισθούς. Ο προϋπολογισμός, όπως ξεκίνησε, ήταν περίπου στα 358 εκατομμύρια, 6 φορές το κόστος των προηγούμενων αγώνων. Από την πρώτη στιγμή είπαμε στη Διεθνή Επιτροπή ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες αλλά με έναν άλλο προϋπολογισμό (...) ο τελευταίος ήταν 130 εκατομμύρια, το οποίο αρνήθηκε».