«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι γενναία ανακατανομή δαπανών υπέρ της λήψης πραγματικών μέτρων προστασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά σκέψη ούτε και στην κυβέρνηση για περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, ούτε για αναδιάρθρωση τους με σκοπό τον περιορισμό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας ξεπερνούν το 23% και αγγίζουν το 25%. Κατά συνέπεια μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης αυτό που χρειάζεται είναι η προστασία της κοινωνίας. Βεβαίως και με την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας εάν θέλει ο τόπος να ελπίσει σε διέξοδο από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει».

«Η ανεργία καλπάζει και από το 13,5 του Οκτωβρίου 2010 αναμένεται να φτάσει τέλος 2011- πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στο 15%. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις θα αγγίξει το 2012 το 20%. Γι΄αυτό εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, θέλουμε τώρα για μια ακόμη φορά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου: Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να παρέμβει μειώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες ή αναδιαρθρώνοντας, για δήθεν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να τις περιορίσει ή να τις αφήσει στα ίδια επίπεδα», είπε. Επισήμανε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα επιδόματα ανεργίας (μαζί με τα επιδόματα παιδιού, τα επιδόματα κατοικίας και τα επιδόματα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων) παίζουν το ρόλο «κοινωνικού αμορτισέρ», απορροφώντας τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης. Στη χώρα μας, τα κενά προστασίας είναι τρομακτικά.


Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ένα νέο κοινωνικό κράτος. Ένα κοινωνικό κράτος δίκαιο: χωρίς ευνοημένους και αποκλεισμένους, χωρίς προνομιούχους και ξεχασμένους, χωρίς ευγενή και λαϊκά ταμεία, με ίσα κοινωνικά δικαιώματα για όλους. Ένα κοινωνικό κράτος αποτελεσματικό, που να μειώνει τη φτώχεια και να αναδιανέμει πόρους εκεί που υπάρχει ανάγκη, αντί να αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες. Ένα κοινωνικό κράτος βιώσιμο, χωρίς αλόγιστες σπατάλες, ώστε να έχουν και τα παιδιά μας».


Ο κ. Κουβέλης διατύπωσε προτάσεις όπως: Επέκταση του προνοιακού επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αρκεί να πληρούν κάποιες λογικές προϋποθέσεις χαμηλού εισοδήματος. Σταδιακή αντικατάσταση των άνισων και πολυάριθμων οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, το οποίο θα καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Ανασχεδιασμός του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ. Ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ΑμΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρία. Ενοποίηση του συστήματος συντάξεων, πλήρη κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων, στήριξη του εισοδήματος όλων των ηλικιωμένων, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου ή επαγγελματικού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση η βασική σύνταξη (που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη νέα ασφαλιστική νομοθεσία) πρέπει να καταβάλλεται σε κάθε πολίτη που συμπληρώνει τα 65 έτη χωρίς άλλες προϋποθέσεις και με πλήρη προστασία αυτών των συντάξεων από τον πληθωρισμό. Ένα πλήρες δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε δήμο της χώρας, διαθέσιμους σε όλες τις μητέρες που τους χρειάζονται. Απαραίτητη και η διασφάλιση της αναβάθμισης των δομών προστασίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες καθώς και η συστηματική υποστήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η σταδιακή εφαρμογή ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η επέκταση σε μετανάστες που πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία, τη στέγαση και την παιδεία. Ακόμη και σε μετανάστες χωρίς χαρτιά η παροχή επείγουσας κοινωνικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης είναι επιβεβλημένη.


Νωρίτερα ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για τα θέματα της πόλης και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλείται να δώσει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού καλείται ιδιαίτερα σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να αναπτύξει τη δική της πολιτική για να εκφράσει πραγματικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πολιτών κι έχει σημαντικά περιθώρια να κινηθεί.