«Θα προσπαθήσουμε με συγκροτημένο τρόπο να πάμε στην ουσία, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία οφείλουμε να διεκδικήσουμε» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την αποζημίωση του Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε επί 16 μήνες να αναθέσει μια σοβαρή πραγματογνωμοσύνη για τον υπολογισμό της ζημίας για το Δημόσιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον υπουργό «μην κρύβεστε πίσω από την Εξεταστική Επιτροπή».

Αφού ο κ. Παμπούκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινείται με βάση φημολογίες παρά πρώτα έπρεπε να γνωρίζει τι έχει γίνει, «όποια εκδοχή είναι αυτή», επισήμανε προς τον κ. Παπαδημούλη: «Επειδή, η Siemens είναι μια μεγάλη εταιρεία με πολύ μεγάλο και αξιόμαχο νομικό υλικό, χρειάζεται επαγγελματισμό και απηύθυνε παράκληση να συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια την οποία γίνεται, λέγοντας πράγματα με σοβαρότητα, εξηγώντας πως δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να κάνει πραγματογνωμοσύνη για ηθική βλάβη καθώς δεν υπάρχει νομική βάση».

Εξειδικεύοντας την απάντησή του ο κ. Παμπούκης σημείωσε ότι εάν έχουν υποστεί ζημιά οι θιγόμενοι οργανισμοί (όπως επί παραδείγματι ο ΟΣΕ και ο ΟΤΕ) αυτοί είναι που πρέπει να προβούν σε πραγματογνωμοσύνη και το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να τους παροτρύνει υπό την ιδιότητά της ως μετόχου.

Επιπλέον, ο κ. Παμπούκης δεσμεύτηκε ότι εντός δέκα ημερών, εφόσον του ζητηθεί, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στη Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία για το τι έχει γίνει στην κάθε χώρα. «Συγκρατήστε όμως ότι οι έλεγχοι και τα ποσά τα οποία αποδόθηκαν, αποδόθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία με βάση συμβιβασμούς» είπε, απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαδημούλη.

Τέλος, απορρίπτοντας τα όσα ακούγονται και γίνονται προς χάριν εντυπώσεων ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από όλους η αντίληψη ότι υπάρχουν σκάνδαλα, τα οποία -από το μέγεθός τους, την έντασή τους και την τεχνική τους δομή - υπερβαίνουν την καθ’ εκάστη εξουσία της Πολιτείας μας. Για το λόγο αυτό (όπως τόνισε) είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. «Αυτός πρέπει να είναι ένας πολιτειακός διάλογος μεταξύ των εξουσιών. Δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος να γίνει, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει μια πολιτειακή συνεννόηση. Να συγκροτήσουμε ένα ελεγκτικό πεδίο το οποίο θα περιλαμβάνει μία συναντίληψη, καλύπτοντας τα όποια θεσμικά κενά υπάρχουν κι επιπλέον με σεβασμό στο νόμο και στους κανόνες της δικαιοκρατίας γιατί διαφορετικά η βλάβη που μπορεί να υποστεί η Πολιτεία μας και το πολιτικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμη κι αυτή του σκανδάλου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Σχολιάζοντας τέλος, το επίμονο αίτημα του κ. Παπαδημούλη προς την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε Προανακριτική για την υπόθεση, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στα θέματα της Βουλής. «Δεν κρίνω το πόρισμα» είπε και πρόσθεσε ότι το να γίνει Προανακριτική για την υπόθεση είναι θέμα του Κοινοβουλίου και όχι της κυβέρνησης. «Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας να λήξει το θέμα και να βρεθεί η αλήθεια» σημείωσε.