Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η  η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τα  συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Η κ Ξενογιαννακοπούλου εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Συνόδου και σε δηλώσεις της μετά το  Συμβούλιο, τόνισε πως πρόκειται για θετικά και ισόρροπα συμπεράσματα, με τα οποία στέλνεται ένα σαφές μήνυμα ότι στόχος είναι μια ομαλή συντεταγμένη μετάβαση σε μια σταθερή πλουραλιστική και δημοκρατική Αίγυπτο. Μια διαδικασία, που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις έχει ο αιγυπτιακός λαός.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αφού τόνισε ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με μακρά παράδοση φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ρευστή. «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά», υπογράμμισε η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, η οποία ανέφερε ότι δεν πρέπει όμως να υπαγορεύσουμε ή να υποδείξουμε την τελική διευθέτηση.

«Είναι σημαντικό αυτή η διευθέτηση να προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται μέσα στην ίδια την Αίγυπτο από τον ίδιο το λαό της Αιγύπτου», είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου για να προσθέσει ότι η σταθερότητα και η αλλαγή απαιτούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την εμφάνιση πραγματικών πολιτικών κομμάτων και ιδεολογιών.

Σύμφωνα με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία αξιοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτει, ακόμα και με νέα εργαλεία, ως ένα πακέτο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αιγυπτιακού λαού και της προοπτικής του. «Η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική χώρα και δεν μπορεί να αφεθεί αυτή τη στιγμή στο περιθώριο», τόνισε και σημείωσε την ανάγκη να παραμείνουν ενεργές όλες οι δυνατότητες της συμμετοχής της ΕΕ. Υπογράμμισε ακόμη ότι μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι η επίδραση που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, πέρα από τις πολιτικές πτυχές, η ρευστή κατάσταση στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή γενικά μπορεί να έχει σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε μία πολύ μεγάλη αύξηση σε πρόσφυγες, σε μετανάστες που αιτούνται πολιτικό άσυλο και γενικά ροές που αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί να αισθανθεί και ιδιαίτερη πίεση».

Στο σημείο αυτό, η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί συγκεκριμένους τρόπους ανταπόκρισης σε πιθανές καταστάσεις μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων και διευθετήσεις που θα συνεπάγονται καλύτερη κατανομή βαρών, καθώς όπως υποστηρίχτηκε από ελληνικής πλευράς, δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν μόνες το βάρος υποχρέωσης παροχής ασύλου οι χώρες πρώτης εισόδου όπως είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και με ζωτικά συμφέροντα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, θα είναι πλάι στην Αίγυπτο σε κάθε βήμα στην προσπάθειά της, αναλαμβάνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.