Να «μην συμμετέχουν αυτή την περίοδο στις εκδηλώσεις στις οποίες τους καλούν διάφοροι επιτήδειοι που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελπίδα», κάλεσε τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσή, με αφορμή την «ιονισμένη» ατμόσφαιρα που δημιουργείται στη χώρα μας από τις «συνεχείς αναταράξεις» σε Αίγυπτο, Τυνησία και Αλγερία.

Στην ίδια συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι σέβεται τον αγώνα και τις προσπάθειες των οργανώσεων πολιτών που έχουν συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν, ωστόσο εξέφρασε «σοβαρότατες αμφιβολίες για εκείνους που δραστηριοποιούνται πολιτικά, εντάσσονται σε πολιτικούς σχεδιασμούς και στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται τα όνειρα των μεταναστών».

«Δεν ξέρω πότε ακριβώς το είπε ο κ. Ραγκούσης, τι ώρα, ποια μέρα κτλ, δεν ξέρω τι είπε» ανέφερε ο κ. Παπουτσής, ερωτηθείς εάν υπήρξαν λάθος χειρισμοί από την πλευρά του στην περίπτωση της κατάληψης της Νομικής, με αφορμή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από την αστυνομία για το πώς οι μετανάστες πέρασαν οι μετανάστες την πόρτα της Νομικής.

Ο κ. Παπουτσής συμπλήρωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις των συναδέλφων του, ενώ αναφορικά με δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη που διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά το θέμα, είπε ότι «καλό είναι να διευκρινίσει τι ακριβώς έχει γίνει στον εισαγγελέα που τον έχει καλέσει».

Ερωτηθείς πώς μπόρεσαν οι μετανάστες να ανοίξουν την πόρτα της Νομικής, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι «η πόρτα ήταν ανοιχτή στις 6:30 την Κυριακή από τους νεολαίους του ΣΥΝ οι οποίοι βρίσκονταν εκεί».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί την κρύβουμε τόσες μέρες;», είπε και πρόσθεσε ότι όταν έφτασαν στον Πειραιά τα χαράματα της Κυριακής, τους υποδέχτηκαν 200 μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης και τους πήγαν στη Νομική τον «α λα μπρατσέτα».

Επανέλαβε δε ότι η Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα χωρίς την αίτηση της πρυτανικής αρχής και ότι η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου, ότι οι διοικήσεις -«που θα είναι κατά κάποιο τρόπο μάνατζερ»- των πανεπιστημίων θα παίρνουν τις αποφάσεις για παρέμβαση ή όχι της αστυνομία, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε όταν έρθει στο υπουργικό συμβούλιο».

Γενικότερα για την πρότασή της να αναλάβουν «μάνατζερ» τη διοίκηση των πανεπιστημίων, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «είναι μια σοβαρή και πολύ προωθημένη άποψη και προσέγγιση των πανεπιστημιακών πραγμάτων που βασίζεται στις διεθνείς εμπειρίες και μάλιστα με επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε όμως ότι «όσον αφορά το άσυλο «που είναι άλλο πράγμα», εάν η ελληνική πολιτεία, οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν».