"Δεν κουνάμε ποτέ το δάχτυλο μας στους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε να μην δείχνουν την γροθιά τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι ώρα κοινής ευθύνης".

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι "δείχνει συνδικαλιστική δύναμη και όχι αδυναμία, όταν κάποιος παίρνει μια στάση που μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά διασφαλίζει και υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον".

Ταυτόχρονα, ο κ Ρέππας προανήγγειλε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όσων αρνούνται να πληρώσουν τόσο τα εισιτήρια όσο και τα διόδια, ενώ επιτέθηκε με καυστικότητα στους "τζαμπατζήδες", η στάση των οποίων, όπως είπε, "είναι αντικοινωνική και συνιστά δολιοφθορά καθώς υπονομεύουν τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων".

"Όταν κάποιος έχει τέτοια συμπεριφορά είναι σα να λέει, δεν πληρώνω εγώ ώστε για μένα να πληρώσει κάθε άλλος Έλληνας" συνέχισε ο Υπουργός.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε ακόμα "για δυσάρεστες αλλά αναγκαίες και χρήσιμες αποφάσεις" και επεσήμανε ότι "πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης".

"Ασφαλώς και έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι και πρέπει να γίνονται σεβαστά. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχουμε όλοι μέτρο ευθύνης γιατί ούτε η δημαγωγία ή η αλαζονεία ούτε ο αυταρχισμός μπορούν να οδηγήσουνε σε λύσεις.

Πράγματι όλοι κάτι χάνουμε - κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο. Όλοι κάτι χάνουμε για να κερδίσει τελικά η χαμένη Ελλάδα", υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση του ν/σ για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τις αστικές συγκοικωνίες

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και καταθέτουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς.

Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας Αντώνη Σταματόπουλου, ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση του Μετρό απειλούν τους εργαζόμενους ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί.

"Αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα καταθέσω υπόμνημα με τις απόψεις του Σωματείου και θα πάω να περιφρουρήσω την απεργία των εργαζομένων", σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις υπέρ και κατά της θέσης του.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων "βαρύτατη προσβολή προς το κοινοβούλιο και τα κόμματα" και πρόσθεσε:

"Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι, είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται".

"Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;" αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Αξιοπρεπής η στάση των εργαζομένων ακόμα και αν σοκάρει τους "καθωσπρέπει" που διυλίζουν τον κώνωπα", σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

"Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις", ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα πνεύματα προσπάθησε και κατάφερε να κατευνάσει, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Μακρυπίδης καλώντας τον κ. Σταματόπουλο να μην αποχωρήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στα μέλη του κοινοβουλίου.

"Δεν απειλείστε από κανέναν. Εδώ είναι Βουλή και μιλάτε ελεύθερα. Μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τις απόψεις σας όπως έχουν κληθεί να το κάνουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς", σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης.