Νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", εφαρμόζοντας τις "διαταγές" της τρόικας, η οποία ζήτησε κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει κατάλογο με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που οδηγούνται σε κατάργηση και συγχώνευση.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, κανένα υπουργείο δεν έχει εξαιρεθεί από την "εκκαθάριση".

Τη νέα διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 εποπτεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, που συντάσσουν το σχετικό Μητρώο Φορέων του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει καταργήσει 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των δημοσίων φορέων, οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου προχωρεί με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, τις αρμοδιότητες τους, αλλά κυρίως με το εάν το αντικείμενό τους δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας τους.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το εάν αυτοί οι φορείς είναι κερδοφόροι ή ζημιογόνοι ή εάν πρόκειται για ιδρύματα και οργανισμούς ιστορικής σημασίας και παράδοσης.

Ως εκ τούτου, οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται με το "σταγονόμετρο" και οι μετατάξεις θα "χτυπήσουν τη πόρτα" σε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους.