Αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου και κυρώσεις για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό είναι τα τρία "μέτωπα", που διερευνά η κυβέρνηση, από νομικής άποψης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά, που υπέστη το Δημόσιο από τις πρακτικές της Siemens τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι διαφορετικό κεφάλαιο αποτελούν οι σχέσεις της γερμανικής εταιρίας με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να κινηθούν ξεχωριστά για τη διεκδίκηση των όποιων αποζημιώσεων, εφόσον τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη νομική διαχείριση της υπόθεσης Siemens από την πλευρά της κυβέρνησης συζητήθηκαν σήμερα στη σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοίδη, και Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.

Σε ό, τι αφορά το C4I, οι διαφορές του Δημοσίου με την εταιρία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία. Για την ηθική βλάβη του Δημοσίου, η υπόθεση, όπως δήλωσε και στη Βουλή, ο κ. Παμπούκης, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Και για τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις.

Ειδικότερα, ύστερα από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της, να διερευνηθεί πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή ενδεχόμενη σύμπραξη της Siemens με ανταγωνιστές της στο πλαίσιο διαγωνισμών του Δημοσίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έρευνα στα γραφεία της εταιρίας, ενώ ζήτησε και πήρε από την Εξεταστική όλα τα σχετικά στοιχεία. Το υλικό αυτό βρίσκεται τώρα υπό αξιολόγηση.

Ο κ. Καστανίδης, μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης θα συνιστούν ένα ενιαίο σχέδιο κινήσεων για την ικανοποίηση "των αξιώσεων της ελληνικής πολιτείας σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές της SIEMENS".

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κινηθεί με νομικά μέσα, απάντησε: "Προφανώς".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι στη παρούσα φάση γίνεται μία συστηματική καταγραφή των αξιώσεων κατά της γερμανικής εταιρείας και ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που διατυπώθηκε πρόσφατα.

Η ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών αναμένεται να γίνει έως τον προσεχή Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, όταν ρωτήθηκε σήμερα για το θέμα, δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες και ότι από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια βάση υπολογισμού της ζημίας και πως είναι στο χέρι και της Siemens και του ελληνικού δημοσίου να κάνουν όλες τις ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και κατά μέγιστο τρόπο η ζημία του δημοσίου.