Το πράσινο φως για την αξιοποίηση της παραθαλάσσιας ζώνης από το Φάληρο έως το Σούνιο, δίνει ο επενδυτικός νόμος που πέρασε από τη Βουλή. Πρόκειται για προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, που στόχο έχει να αλλάξει την όψη της Αττικής, καθώς η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα που βρέχεται σε τέτοια έκταση από θάλασσα και στην οποία οι κάτοικοί της δεν έχουν πρόσβαση στα περισσότερα σημεία της.
«Επιχειρηματίες» που οικιοποιούνταν εκτάσεις χτίζοντας σε μια νύκτα…«πολιτιστικά κέντρα» και απέραντα ιδιωτικά πάρκιγκ. Δήμοι που είτε άφηναν στην τύχη τους τα ακίνητα, είτε με μια περιστρεφόμενη μπάρα ζητούσαν από τους λουόμενους αντίτιμο εισόδου, ίδιο με το κόστος ιδιωτικής ξαπλώστρας στον Αστέρα. Καταπατήσεις, παράγκες, σκουπιδότοποι, παρατημένα κτήρια και εγκαταστάσεις.

Αυτή είναι η εικόνα του παραλιακού μετώπου μέχρι σήμερα.

Στόχος είναι πλέον, να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι δημόσιες εκτάσεις και εγκαταστάσεις από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Για το λόγο αυτό συστήνεται η εταιρία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», που θα καταγράψει, θα οριοθετήσει και θα «καθαρίσει» προς χρήση, όλα τα ακίνητα της περιοχής αυτής που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου και τα οποία θα περιέλθουν στην κυριότητά της για επενδύσεις ανάπλασης και αξιοποίηση.

Η «Παράκτιο Μέτωπο» είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για να αρθεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και στο οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές για πληροφορίες και συνεργασία, ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα.

Με κεντρικό σκεπτικό «ανοιχτές παραλίες και πρόσβαση για όλους» η συγκεκριμένη εταιρία σε συννενόηση με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους, θα κάνει ένα πλήρη σχεδιασμό για ολόκληρη την περιοχή, ώστε οι χρήσεις των υποδομών να μην καλύπτουν η μία την άλλη και να υπάρχουν συνέργειες.

Έτσι οι παρεμβάσεις που θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους, θα είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές.

Όπως εξηγούσαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, για παράδειγμα, δίπλα σε ένα σινεμά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα καφέ και πιο δίπλα ένα εστιατόριο και όχι τρεις καφετέριες στη σειρά. Εκτός από την ανάπλαση όλης της περιοχής με ποδηλατόδρομους, προσβάσιμες παραλίες κλπ, σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οικονομικά οφέλη καθώς θα ανοίξουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν υπεραξίες για όλη την Αττική.   

Πάνος Ρασσιάς