Τη συμπαράσταση της χώρας μας και την ευχή "να πάνε όλα καλά" στο πέρασμα του νέου τυφώνα που αναμένεται να πλήξει τη βόρειο-ανατολική πλευρά της Αυστραλίας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό ομόλογό του Κέβιν Ραντ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε ακόμη τον Αυστραλό ομόλογό του για την απόφαση της κυβέρνησής του να θεσμοθετήσει τα ελληνικά ως την τρίτη γλώσσα που θα διδάσκεται στη σχολική εκπαίδευση και ανέτρεξε στις ιστορικά καλές σχέσεις των δύο λαών για να τονίσει, τον "σεβασμό" με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους "Αυστραλούς ήρωες" που διακρίθηκαν σε πεδία μαχών στη χώρα μας - "από τη Κρήτη ως τη Λήμνο", όπως είπε χαρακτηριστικά - και να υπογραμμίσει τον ρόλο του ελληνισμού της Αυστραλίας.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα τρέχοντα προβλήματα της χώρας μας, αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, για να τονίσει ότι "το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ελκυστικό" και να ευχαριστήσει τον Αυστραλό ομόλογό του για το γεγονός ότι στις επαφές του στην Αθήνα έχει συμπεριλάβει και οικονομικούς υπουργούς.

Επίσης, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Ραντ τον ενημέρωσε για την ελληνική πρωτοβουλία προώθησης της ενταξιακής προοπτικής των βορείων γειτόνων μας στην ΕΕ, τις προσπάθειες της Αθήνας για τη λύση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ τέλος η συζήτηση περιεστράφη και στο θέμα της Αιγύπτου.

Από πλευράς του, ο κ. Ραντ επεσήμανε ότι το ένα εκατ. Ελληνες της Αυστραλίας συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τόνισε πως η κυβέρνησή του "υποστηρίζει πλήρως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας", ευχαρίστησε τη χώρα μας "για την αμέριστη συμπαράσταση που έδειξε στις φυσικές καταστροφές" που έπληξαν την Αυστραλία, ενώ παραπέμποντας στις επαφές που είχε χθες στην Τουρκία υπογράμμισε τις ελπίδες του για μια συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξάλλου, ο κ. Ραντ κάλεσε τους "φίλους μας στη Ραμάλα να αδράξουν την ευκαιρία και να αναζωογονήσουν τη διαδικασία για λύση ειρήνευσης", ενώ σχετικά με την Αίγυπτο τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη χρήση βίας και παρατήρησε πως "στον αραβικό κόσμο ειναι πια φανερή η δύναμη της δημοκρατίας" για να συμπληρώσει πως στη χώρα του είναι πεποίθηση ότι "η δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζεται παντού".

Ο κ. Ραντ συνεχάρη επίσης τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη για τη χθεσινή επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από την Αίγυπτο και αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη ανάγκη ανάλογης επιχείρησης της χώρας του.