Με έντονους διαξιφισμούς, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση της τροπολογίας της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, αιτιολόγησε την τροπολογία, κάνοντας λόγο για "τραυματισμό" του πανεπιστημιακού χώρου από τρομοκράτες, μαφιόζικες συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς του ασύλου και προσθέτοντας πως «το άσυλο δεν ισοδυναμεί με άβατο».

Το κλίμα ωστόσο δυναμιτίστηκε από την αντιπαράθεση του ΛΑΟΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε πως "οι αντιεξουσιαστές είναι κράτος εν κράτει" και πως η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε "κράτος της ανοχής", με τους λαθρομετανάστες να έρχονται στην Ελλάδα προκαλώντας "τεράστιο πρόβλημα υγείας, με ασθένειες που απειλούν σε επίπεδα επιδημίας" - και με τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης ιδεών της δεξιάς, από την αριστερά".

"Ο ΛΑΟΣ έχει λάβει διαζύγιο από τον ορθό λόγο" και καλλιεργεί "τις πλέον μισαλλόδοξες ιδέες", υποστήριξε από πλευράς του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Ο κ. Βορίδης που ήταν στα τηλεοπτικά παράθυρα προχθές υπερασπιζόμενος το νόμο, την τάξη και το αδιασάλευτο της ειρήνης στα πανεπιστήμια, ξέχασε πως ο ίδιος το 1986 εισέβαλε στην Νομική με τσεκούρια και με μαχαίρια και δεν έχει λογοδοτήσει γι’ αυτήν του την πράξη", ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του Κώστα Τζαβάρα, για "συγκάλυψη του μεγαλύτερου διαχρονικού σκανδάλου, της Ζήμενς" - και το ΠΑΣΟΚ για "προσπάθεια αναζωπύρωσης των πλέον αντιδραστικών ανακλαστικών στην κοινωνία, προκειμένου να συνταγματοποιηθεί το Μνημόνιο".

Ο κ. Τσίπρας σύστησε "σοβαρότητα" και προειδοποίησε πως "εάν δεν ενταχθούν οι μετανάστες στον κοινωνικό ιστό, θα επικρατήσουν επικίνδυνα φαινόμενα".

"Δεν ανεχόμαστε να μοιράζει πιστοποιητικά σοβαρότητας ο κ. Τσίπρας", παρενέβη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), χαρακτήρισε "πολιτικό τυχοδιώκτη" τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για μεθοδευμένη στοχοποίηση της Νέας Δημοκρατίας από τους κ.κ. Τσίπρα και Παπαδημούλη για την υπόθεση Ζήμενς, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσει δικές του ευθύνες σε μια σειρά από θέματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της κατάργησης του ασύλου σημειώνοντας μάλιστα ότι η συζήτηση περί αυτού είναι ουσιαστικά μία συζήτηση για την κατάργηση του συντάγματος.

Απαντώντας ο Α. Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "φορείς των πιο φασιστικών ιδεών στην Ελλάδα" και τους κατηγόρησε ότι υποθάλπουν τη βία και καλύπτουν εκείνους που εισβάλλουν στα πανεπιστήμια και βιαιοπραγούν.

"Είστε εγκληματίες. Ο κ.Παπαδάτος που είπε σιγά μη καταδικάσω το κάψιμο του βιβλιοπωλείου του, είναι ο απατεώνας που συνελήφθη με δυο ταυτότητες και είναι στέλεχος του κόμματός σας", πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για "πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς" και αναρωτήθηκε που θα οδηγήσει αυτού του είδους η αντιπαράθεση.