Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 1

13 Απριλίου 2013
Δημοσίευση17:48

Κύπρος: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το μνημόνιο

Με ανακοινώσεις τους τα κυπριακά κόμματα τοποθετήθηκαν σήμερα επί της δανειακής σύμβασης που εγκρίθηκε από το Eurogroup στο Δουβλίνο.

Δημοσίευση 17:48’
αρθρο-newpost

Με ανακοινώσεις τους τα κυπριακά κόμματα τοποθετήθηκαν σήμερα επί της δανειακής σύμβασης που εγκρίθηκε από το Eurogroup στο Δουβλίνο.

Με ανακοινώσεις τους τα κυπριακά κόμματα τοποθετήθηκαν σήμερα επί της δανειακής σύμβασης που εγκρίθηκε από το Eurogroup στο Δουβλίνο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέφερε ότι θεωρεί πως με την οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου και την έγκρισή του, τερματίζεται μια περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας για την οικονομία και την κυπριακή κοινωνία και αρχίζει μια νέα περίοδος.

«Το μνημόνιο στο οποίο υποχρεώθηκε να καταλήξει η νέα κυβέρνηση, δεν ήταν επιλογή κανενός. Οδηγηθήκαμε σε αυτό λόγω της ατολμίας, της αναποφασιστικότητας και της ευθυνοφοβίας που χαρακτήριζε τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση είχε να αποφασίσει μεταξύ της διάσωσης της οικονομίας και της άτακτης χρεοκοπίας και το δίλημμα ήταν κατά πόσο θα υπήρχε λειτουργική οικονομία, ή συνολική και άτακτη κατάρρευση.

Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι η απόφαση ήταν μεν οδυνηρή, αλλά η κατάσταση θα ήταν τραγική, χωρίς τη συμφωνία.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη, και καλούμαστε συλλογικά και ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για διάσωση και ενίσχυση της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Γιώργου Λουκαΐδη κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα τα κόμματα για το τελικό περιεχόμενο του Μνημονίου Συναντίληψης και των όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο του Eurogroup και να αποστείλει αμέσως το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης στη Βουλή.

Ο κ. Λουκαΐδης δήλωσε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη συζήτηση επί των δύο εγγράφων σε ειδική σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής.

Εξάλλου, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι συνεχίζει σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους να επαναλαμβάνει τον «παντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό, ότι τα 24 δισεκατομμύρια που καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ανάγκες χρηματοδότησης αποτελούν προϊόν ενεργειών ή παραλείψεων της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Αυτό το ποσό αποτυπώνει, με δραματικό τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου» υποστήριξε ο κ. Λουκαΐδης.

Πρόσθεσε πως στην πράξη η τρόικα θα μας δανείσει το επιπρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα που προκάλεσε η ίδια με την απόφαση του Eurogroup.

«Θα μας δανείσει επίσης τα χρήματα που θα επιστρέψουμε στην Deutche Bank και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ως αποπληρωμή προηγούμενων δανείων και τις νέες ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σε αυτήν τη φάση και υπό τις παρούσες συνθήκες, η πορεία του μνημονίου είναι μονόδρομος.

«Όταν και εάν σταθούμε στα πόδια μας και διαμορφώσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να απεμπλακούμε από την τρόικα και το μνημόνιο, τότε θα μπορούμε να ακολουθήσουμε μια άλλη πορεία» ανέφερε το ΔΗΚΟ.

«Για την ώρα όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα, να την κατανοήσουμε και να την αποδεχθούμε, αποδεχόμενοι και τα δικά μας λάθη που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι το μνημόνιο θέτει την Κύπρο και την οικονομία της σε μια πορεία αβέβαιου μέλλοντος, με τεράστιες δυσκολίες και καταστροφικούς κινδύνους.

Ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε πως η κυπριακή πλευρά θα έπρεπε να απαιτήσει τροποποίηση και βελτίωση των όρων του μνημονίου.

«Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να διασφαλίσουμε ήταν να αξιολογηθεί η ενίσχυση της δυνατότητας χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων» είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ, παρά την έντονη διαφωνία της με το μνημόνιο θα συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης, στην ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης και στη λύση των πραγματικών προβλημάτων του τόπου.

Το Κίνημα Οικολόγων, με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου Ελένης Χρυσοστόμου επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο πρέπει να τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είναι αδιανόητο σε έξι χώρες της ευρωζώνης να κληθούν τις επόμενες μέρες οι βουλευτές να αποφασίσουν για το κυπριακό μνημόνιο και οι Κύπριοι βουλευτές να μείνουν άφωνοι και να παρακολουθούν αμέτοχοι», είπε η εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε όμως ότι το Κίνημα είναι έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την οικονομία.


σχετικα αρθρα