«Θετική εικόνα» προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του γεν. γραμματέα Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα ενεργειακά, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή των Οδηγιών του λεγόμενου «τρίτου ενεργειακού πακέτου», δηλαδή ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στην Κομισιόν και η γενική συνέλευση της ΔΕΗ έχει πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις για διαχωρισμό των κλάδων μεταφοράς και διανομής.

Το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμιστεί τελικά το ζήτημα, και στο οποίο πιθανότατα θα περιληφθεί και η ρύθμιση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, προβλέπεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του μήνα. Βρίσκονται πάντως ακόμα υπό συζήτηση με την τρόικα και με φορείς της ελληνικής αγοράς ενέργειας τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται, κυρίως, με τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των διαχειριστών από τη ΔΕΗ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, για την οποία, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει επίσης η κυβέρνηση στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρχει εικόνα για το βαθμό αποδοχής της από την αγορά και για τα επόμενα βήματα από πλευράς Κομισιόν και κυβέρνησης.