Την αντιπαράθεση ανάμεσα στον  υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη προκάλεσε η εισήγηση του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθεί αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "το 4ο Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας υιοθετεί ιδεολογικές εμμονές συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης". Ο κ. Καρχιμάκης υπογραμμίζει ότι "ο νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ είναι ο πιο προοδευτικός και συγχρόνως αποτελεσματικός νόμος για τη ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και για πρώτη φορά θέτει αυστηρότατες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, βάζοντας τέλος στην a la cart και με ρουσφετόχαρτα χορήγησή της από την φαύλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε στη Βουλή καταθέτοντας στα πρακτικά τα σχετικά έγγραφα".

Ο κ. Καρχιμάκης αφού υπενθυμίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την ίδια την ΝΔ καταψηφίστηκε "συλλήβδην" η ένσταση αντισυνταγματικότητας που τέθηκε κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή μόνο από το ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι "αναμένουμε την τελική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και λυπούμαστε που η Νέα Δημοκρατία υποκρινόμενη, διασύρεται με αντιφάσεις, κάνοντας όνειρα θερινής νυκτός για την ανατροπή των δυσάρεστων για την ίδια αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών τα οποία, κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει".

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, εξάλλου, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την ΝΔ για "παροιμιώδη ανευθυνότητα" με το να εγείρει θέμα για τη νομιμότητα των εκλογών σε κάποιες Περιφέρειες. "Σε αυτή τη ΝΔ το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να την ενημερώσουμε ότι με το νόμο 3838/2010, οι νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες δεν απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές. Πολύ απλά δεν ψήφισαν σε "κάποιες περιφέρειες", δεν ψήφισαν σε καμία περιφέρεια" .

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επανήλθε και σε νέα δήλωσή του έκανε λόγο για αμηχανία του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι "η κυβέρνηση μεθόδευσε, με το νόμο αυτό, την ψήφο των μεταναστών, ενώ η Νέα Δημοκρατία ήταν ρητά κατηγορηματικά και έντονα εναντίον".

Η κυβέρνηση, κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ, "θέσπισε το συγκεκριμένο χαλαρό κατώφλι απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες", "θέσπισε την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας στα τέκνα αλλοδαπών, που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζητούσε να μπουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις".

Ο ίδιος επικαλέστηκε την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά στη Βουλή, στην οποία είχε αναφέρει: "Να σας θυμίσω ότι δικός σας βουλευτής, ευρωβουλευτής, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου,ο κ. Τσάτσος, ήταν εκείνος -δικός σας σύμβουλος σήμερα κ. Πρωθυπουργέ- ο οποίος γραπτώς μάλιστα είχε πει ότι η ψήφος των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές απαιτεί συνταγματική μεταβολή”.Και ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε: "Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της ΝΔ έδειξε το δρόμο που θα μπορούσε να πάρει ο νόμος όταν αυτός θα κρινόταν από τη Δικαιοσύνη. Το αμφισβητεί αυτό ο κ. Ραγκούσης; Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης κατά την περαιτέρω κρίση της. Επ’ αυτού δεν ακούσαμε τίποτα από τον κ. Ραγκούση».