Την ανάγκη έντασης των αγώνων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και την ανάπτυξη της κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, υπογραμμίζει η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού σε μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση κατά την οποία συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι "απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές της τρόικα που υπαγορεύονται από τις πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των αντιδραστικών κέντρων της Ε.Ε., οξύνει την πολιτική ολομέτωπη επίθεσή της στα πιο στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, σε δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες που αποτελούν συμπύκνωση των λαϊκών αγώνων σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο".

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην ΠΓ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της αντιπολιτευτικής δράσης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα, εντός και εκτός Βουλής.

Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει ως "άκρως επικίνδυνη εξέλιξη" την πρόθεση "της συνταγματοποίησης των πιο αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων επιλογών στην οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις και την καθυπόταξη της πολιτικής στους νόμους και τα συμφέροντα των αγορών".

Η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει παράλληλα ότι "επικίνδυνα συμπτώματα για την ίδια τη δημοκρατία μας αποτελούν, τόσο η υστερία εναντίον των ειρηνικών μεταναστών - εργατών που διεκδικούν, με οριακή επιλογή για την υγεία τους, την αυτονόητη νομιμοποίησή τους, όσο και η ανάδειξη του θέματος του πανεπιστημιακού ασύλου, για το οποίο μάλιστα ζητείται ευθέως η κατάργησή του από τις πλέον συντηρητικές δυνάμεις του τόπου. Χρησιμοποιούν το άσυλο ως θέμα αιχμής για μια συνολική αντιμεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας".

Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΝ ο προφανής στόχος είναι να μετατραπούν τα Πανεπιστήμια σε "υγειονομικές ζώνες" προσβάσιμες μόνο στις απόψεις και τις ιδέες, τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των εγχώριων και διεθνών οικονομικών ελίτ και η ταυτόχρονη αποδυνάμωση του δημόσιου, του κοινωνικού, του εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ρόλου τους.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί πως η ίδια η πολιτική της υποκινεί την αντίδραση και αντίσταση των εργαζομένων Ελλήνων και μεταναστών. Ο ΣΥΝ, τονίζει η Πολιτική Γραμματεία, παραμένει αταλάντευτος στην υπεράσπιση των αρχών του και στην ανυποχώρητη συμπαράσταση των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας και καλεί τον λαό να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του σ’ όσους πλήττονται από την θύελλα των κυβερνητικών πολιτικών.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής η ΠΓ του ΣΥΝ τονίζει ότι σήμερα απαιτείται η ένταση των αγώνων και προσθέτει ότι ο Συνασπισμός θεωρεί ότι μαζί με το ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δραματική επικαιρότητα η πρόταση για κοινές δράσεις όλου του φάσματος των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας και για την από κοινού ενθάρρυνση και ενίσχυση των μαζικών κοινωνικών αγώνων.

Οι αγώνες που αναπτύσσονται αυθόρμητα ή και συντονισμένα σήμερα στις συγκοινωνίες, την Ιντρακόμ, τα ελεύθερα διόδια, την υπεράσπιση του ασύλου, τη στήριξη των αγώνων των μεταναστών, την υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, όπως και η απεργία στις 23 Φλεβάρη πρέπει να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία, καταλήγει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.